Z fukušimské elektrárny unikla radioaktivní voda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: tepco.co.jp

Obyvatelé z okolí elektrárny bydlí už dva roky v provizorních domcích
Místní ve městě Fukušima se radiace stále obávají
Dočasný sklad radioaktivního materiálu poblíž města Fukušima
Dočasný sklad radioaktivního materiálu poblíž města Fukušima
Do některých míst stále lze vyrazit jen s příslušným vybavením
6
Fotogalerie
Z podzemní nádrže fukušimské jaderné elektrárny pravděpodobně do půdy uniklo na 120 tun radioaktivní vody. Zjistila to společnost Tepco, která zařízení provozuje. Japonská elektrárna se v poslední době potýkala s poruchami chladícího systému nádrže s vyhořelým palivem.

Radioaktivní prvky byly zjištěny ve vodě nahromaděné mezi půdou kolem nádrže a vnější vrstvou nepropustného pláště na dně nádrže, uvedl mluvčí Tepco. Nádrž zapuštěná do země má tři vrstvy, které mají vodě bránit v proniknutí do půdy.

Rezervoár o rozměrech 60 krát 53 metrů se nachází asi 800 kilometrů od oceánu a Tepco považuje za málo pravděpodobné, že by radioaktivní voda vnikla do moře. Přesto dnes ráno firma začala přečerpávat 13 tisíc vody ze závadné nádrže číslo 2 do jiné.

Fukušima dva roky po katastrově

Jaderná elektrárna Fukušima byla poškozena při mohutném zemětřesení a cunami 11. března 2011. Otřesy půdy tehdy poničily ochlazovací systémy reaktorů, což vedlo k úniku radioaktivity. Desetitisíce lidí bydlících v okolí elektrárny byly evakuovány a doposud se do svých domovů nevrátily. Technici elektrárnu stabilizovali, ale plně odstranit následky katastrofy podle expertů potrvá ještě roky.