Z Kosova odcházejí každý měsíc tisíce obyvatel. V zemi nevidí naději

Kosovo

Kosovo Zdroj: ctk/AP

Tisíce lidí utíkají měsíčně z Kosova před chudobou do jiných evropských zemí. Napsal to prištinský list Koha Ditore v souvislosti se zprávou, že v noci ze sobotu na neděli vyjelo z Prištiny dalších devět přeplněných autobusů s téměř pěti sty Kosovany, kteří se rozhodli hledat lepší život v zahraničí.

„V téhle zemi není žádná naděje,“ cituje deník jednoho pasažéra z města Mališevo v centrální části Kosova, který se o víkendu rozhodl vydat za štěstím do Německa.

Každý večer vyjíždí z různých kosovských měst 10 až 15 autobusů mířících do Srbska, přes které vede cesta těchto migrantů na kýžený Západ. Koha Ditore dokresluje neutěšenou sociální situaci v bývalé jihosrbské autonomní oblasti, která v roce 2008 jednostranně vyhlásila samostatnost, například vysokou nezaměstnaností. Tvrdí, že práci nemá 70 procent mladých Kosovanů. Odhaduje se prý také, že na 500 tisíc z necelých dvou milionů obyvatel musí každý den vyžít s 1,72 eura (méně než 50 korun).

Koha Ditore dokonce tvrdí, že nyní z Kosova utíká měsíčně až 20 tisíc lidí. Znalci poměrů - vzhledem k tomu, že kosovské instituce neposkytují žádné oficiální informace - berou podle bělehradské televize B92 tyto údaje s rezervou. Nicméně trend opouštění Kosova jeho obyvateli je podle nich skutečně znepokojivý.

Někteří skončí už v Maďarsku

Srbský deník Večernje novosti napsal, že množství Albánců prchajících z Kosova přes Srbsko je tak velké, že jejich pašování přes hranice do Maďarska se stalo výhodným byznysem. Podle ředitele Centra pomoci a ochrany žadatelů o azyl Radoše Djuroviče není známo, kolik lidí přejde hranici ilegálně, ale za minulý rok požádalo v Maďarsku o azyl 21 453 kosovských občanů, což je polovina celkového počtu žadatelů o azyl v této zemi.

Neví se však, kolik Kosovanů pokračuje rovnou, nezřídka přes Česko, dál do Evropské unie. Cílem jsou hlavně státy se silnými albánskými diasporami - Belgie, Francie, Německo, Rakousko.

Kosovští Albánci se většinou pohybují v Srbsku zcela legálně a do Maďarska se pak dostávají tajně mimo oficiální přechody. Mnozí ale mají platné srbské dokumenty, s nimiž mohou vycestovat. Ministr zahraničí Ivica Dačić podle B92 uvedl, že od září 2009 do května 2011 (kdy byl Dačić ministrem vnitra) dostalo srbský pas 26 tisíc kosovských Albánců.