Z okolí sopky Agung na Bali bylo evakuováno 75 tisíc lidí, nebezpečí erupce roste

Sopka Agung na Bali, nebezpečí erupce každým dnem roste

Sopka Agung na Bali, nebezpečí erupce každým dnem roste Zdroj: http://mediaexpress.reuters.com

Sopka Agung na Bali, nebezpečí erupce každým dnem roste
Sopka Agung na Bali, nebezpečí erupce každým dnem roste
Sopka Agung na Bali, nebezpečí erupce každým dnem roste
Učitelka počítá studenty během evakuace poblíž sopky Agung na Bali
5
Fotogalerie

Na 75 tisíc stoupl počet lidí, kteří byli evakuováni z okolí sopky Agung na východě indonéského turistického ostrova Bali. V oblasti jsou registrovány stovky otřesů denně, magma stoupá stále více k okraji kráteru a nebezpečí erupce každým dnem roste, uvádějí vulkanologové.

Mezinárodní letiště v Denpasaru, metropoli ostrova Bali, kam každoročně přijíždějí miliony turistů, funguje nadále bez omezení. Letištní úřady situaci sledují a nevylučují, že bude nutné letiště v příštích dnech uzavřít. Aktivitou nejvyššího vulkánu na ostrově nejsou nijak zasažena ani letoviska v jiných částech ostrova.

Indonéské vulkanologické centrum informovalo, že jen za pondělí bylo v oblasti sopky Agung zaznamenáno 564 otřesů půdy. Mluvčí úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho dnes řekl, že evakuováno bylo již 75 tisíc osob, kteří vyhledali útočiště ve více než 370 lokalitách po celém ostrově, a že jejich počet stále roste.

Úřady v pátek vyhlásily v oblasti nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru sopky. Série erupcí sopky Agung, která se tyčí do výšky 3031 metrů nad mořem, si mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než tisíc obětí a stovky dalších osob utrpěly zranění.

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a v sobotu evakuováni hosté z rezortu Relax na severovýchodním pobřeží Bali, který hojně navštěvují čeští turisté. Ostatní turistická střediska na Bali, včetně těch v jižní části ostrova kolem hlavního města Denpasaru, jsou prozatím mimo bezprostřední ohrožení, uvádí na svých stránkách české ministerstvo zahraničí.