Z Paříže zazněl slib pomoci Iráku v boji proti islamistům

Irácký prezident Fuád Masúm přijíždí na summit v Paříži

Irácký prezident Fuád Masúm přijíždí na summit v Paříži Zdroj: CTK/AP/Thibault Camus

Třicítka zemí slíbila, že pomůže Iráku v boji proti Islámskému státu (IS) všemi nezbytnými prostředky. Součástí podpory má být i přiměřená vojenská asistence. „Teroristická hrozba je globální, i odpověď musí být globální. Nemůžeme ztrácet čas,“ řekl francouzský prezident a hostitel konference François Hollande.

V podobném duchu se vyjádřil i irácký prezident Fuád Masúm. „Pokud intervence a podpora pro Irák přijde pozdě, mohl by Islámský stát ovládnout další území a hrozba, kterou představuje, se může ještě zvýšit,“ řekl.

Irácká vláda i kurdská samospráva zdůrazňují, že k potlačení islamistů je nutný i zásah v Sýrii. Spojené státy ho plánují. Francie včera ohlásila zahájení průzkumných letů nad Irákem. Je ochotná připojit se i k leteckým útokům v zemi, v případě Sýrie je ale podle ní situace složitější. Podobné názory zaznívají i z Londýna. Do vzdušných operací se chce zapojit i několik arabských států. Bílý dům ale neupřesnil, které země s nabídkou přišly. Al-Džazíra uvedla, že jejich ochota se netýká jen iráckých cílů. Česká republika nabízí Bagdádu výcvik bezpečnostních složek.

Pařížské schůzky se neúčastnil vlivný hráč v oblasti, Írán. USA se obávaly, že pozvánka pro něj by mohla od účasti odradit Saúdskou Arábii. Washington včera vyloučil jakoukoli vojenskou koordinaci operací proti IS s Teheránem. Ajatolláh Alí Chameneí kritizoval snahu Spojených států vytvořit koalici v boji proti militantům. Podle něj chtějí ovládnout region, odmítl proto účast v ní. „Řekl jsem ne, protože mají špinavé ruce,“ prohlásil.