Za Islámský stát bude prý do konce roku bojovat deset tisíc Evropanů

Bojovníci Islámského státu v iráckém Ninive

Bojovníci Islámského státu v iráckém Ninive Zdroj: CTK/AP

K islámským radikálům v Iráku a Sýrii by se mohlo do konce roku připojit až deset tisíc Evropanů. Řekl to francouzský premiér Manuel Valls. Teď v řadách organizace Islámský stát (IS) bojuje asi tři tisíce občanů evropských zemí. Podle britského listu The Sunday Telegraph se ze 700 Britů, kteří do oblasti odjeli a jsou považováni za nebezpečné, už asi polovina vrátila domů.

List tím zvýšil dosud zveřejňované odhady, jež počítaly s tím, že k IS se připojilo asi 500 Britů a doma je jich už 250. Podle nedělníku, který prý měl k dispozici oficiální dokument, považuje tajná služba za nebezpečné 700 osob, jež se k IS z Británie připojily. 

Týdeník dále píše, že ministerstvo vnitra bude nuceno naplánovat nový postup v boji proti extremismu. Zmiňuje se o změně pravidel pro získání občanství. Lidé prý budou muset prokázat, že sdílejí „britské hodnoty“. Podmínkou by také měla být znalost angličtiny. Ministerstvo vnitra informace listu nekomentovalo. 

Valls prohlásil, že v Iráku a Sýrii je nyní tři tisíce Evropanů. „Do léta by jich tam mohlo být pět tisíc a do konce roku deset tisíc. Uvědomujete si, jaká je to hrozba?“ tázal se. Francie odhaduje, že k IS se připojilo, uvažuje o tom nebo se už vrátilo 1400 Francouzů, což je dvojnásobek ve srovnání se situací před rokem. „Zemřelo tam téměř 90 Francouzů se zbraní v ruce a s úmyslem bojovat proti našim hodnotám,“ dodal premiér. 

Ze Sýrie navíc přišla zpráva, že neznámí ozbrojení muži v noci přepadli a zabili na severozápadě země 12 členů IS. Incident se stal ve městě Majádín v provinci Dajr az-Zaur. Muži ze dvou motocyklů stříleli na hlídku IS střežící budovu soudu a jiná skupina napadla bojovníky IS na kontrolním stanovišti.