Británie odhalila kata Islámského státu. Je z Londýna

Mohammed Emwazi na videu ze srpna 2014. Na snímku je také novinář Steven Sotloff.

Mohammed Emwazi na videu ze srpna 2014. Na snímku je také novinář Steven Sotloff. Zdroj: ctk

Maskovaný muž, který se objevoval na videích Islámského státu (IS) jako vrah západních zajatců a označoval se za "džihádského Johna", je ve skutečnosti Mohammed Emwazi z Londýna. Tvrdí to britská a americká média s odvoláním na nejmenované zdroje v Británii a USA. Podle agentury Reuters se úřady rozhodly nezveřejňovat identitu muže z taktických důvodů.

Podle odhadů sedmadvacetiletý Emwazi bydlel v západním Londýně a byl tajným službám dobře znám pro jeho údajné napojení na ozbrojené somálské islamisty. Britská MI5 ho prý sleduje od roku 2011, informovala BBC.

Podle deníku The Washington Post je Emwazi z bohaté rodiny, vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Asi v roce 2012 odjel do Sýrie a poté se přidal k IS.

Muž se podle zdrojů amerického listu radikalizoval poté, co v květnu 2009 v doprovodu německého muslima zvaného Omar a jistého Abu Taliba po ukončení studií odjel na safari do Tanzanie. Trojice se ale na safari nedostala: hned po příletu do Dáresalámu ji zatkla policie. Po noci v policejní vazbě měli muži opustit zemi.

Podle The Washington Post Emwazi tvrdil, že se ho snažili naverbovat představitelé britské zpravodajské agentury MI5. Poté se pokusil odjet do Kuvajtu, ale v roce 2010 ho zatkla protiteroristická jednotka. Úřady mu zakázaly cestovat do zahraničí, ale přesto našel způsob, jak se dostat do Sýrie.

Westminsterská univerzita dnes v prohlášení uvedla, že Mohammed Emwazi odešel ze školy před šesti lety. „Pokud jsou tato obvinění pravdivá, jsme ze zprávy v šoku a smutní,“ uvedl podle Reuters mluvčí školy.

Poprvé se muž v černém oděvu s anglickým přízvukem a nožem v ruce objevil na videu islamistů loni v srpnu, když zabíjel amerického novináře Jamese Foleyho. Poté byl spatřen například i na videích, která ukazovala setnutí hlavy americkému novináři Stevenu Sotloffovi a britskému dobročinnému pracovníkovi Alanu Henningovi.

Britské úřady odmítly zprávu potvrdit

Britské vládní zdroje a policie odmítly potvrdit nebo popřít zprávu s ohledem na probíhající vyšetřování. „Nepotvrzujeme ani nevyvracíme záležitosti spojené se zpravodajstvím. Nebudu podávat bližší informace k probíhajícímu policejnímu vyšetřování,“ řekla dnes agentuře Reuters mluvčí premiéra Davida Camerona. Zdůraznila, že Británie je odhodlaná postavit vrahy zajatců před soud.

„Nikdo z oficiálních bezpečnostních kruhů nebude nyní komentovat, co vědí a proč to vědí,“ uvedla odpoledne stanice BBC.

Radikální hnutí Islámský stát obsadilo rozsáhlá území na severu Sýrie a Iráku. Proti islamistům zahájili západní spojenci včetně Británie letecké údery. Na pomoc bojovníkům IS začaly odjíždět stovky muslimů z Británie i dalších západoevropských zemí.