Začal karneval v Riu, miliony lidí tančí v ulicích

Karneval v Riu

Karneval v Riu Zdroj: profimedia.cz

Karneval v Riu
Karneval v Riu
Karneval v Riu
Karneval v Riu
Karneval v Riu
13
Fotogalerie
V dešti konfet a za zvuku slavnostní hudby dnes převzal Král Momo symbolický klíč od města Ria de Janeiro od starosty Eduarda Paese. Momo, symbol všemožných karnevalových výstřelků, tím oficiálně odstartoval pětidenní karnevalové oslavy, jejichž vrcholem budou soutěžní přehlídky škol samby, píše agentura AFP. Organizátoři karnevalu letos očekávají v Riu na 850 tisíc turistů z domova i zahraničí, nad jejichž bezpečností bude bdít až 50 tisíc policistů.

„Zdravím riodejaneirskou královskou rodinu krále Moma. Předávám svou funkci starosty králi Momovi. Dávám mu všechny pravomoci nad městem, kde bude krásně a které má obnovený sambodrom,“ prohlásil Paes.

Karnevalovou rodinu krále Moma tvoří také královna a dvě princezny. Všichni se dostavili v černé limuzíně do zahrad sídla vedení města, kde se symbolické předávání vlády nad městem odehrálo.

Karneval v RiuKarneval v Riu | profimedia.cz

„Je to velká zodpovědnost být v čele největší kulturní slavnosti na světě a já chci předat veselí karnevalu celému světu. Prohlašuji karneval v Riu za zahájený,“ řekl král Momo, občanským jménem Milton Júnior.

S obrovským klíčem posetým bílými a zlacenými flitry se pak Momo oddal frenetické sambě, kterou podle AFP zvládl s grácií a lehkostí navzdory svým 160 kilogramům.

Karneval je spojen se sexuální nevázaností

I letos jsou v Riu očekávány statisíce turistů, kteří se připojí k místním lidem, aby společně s nimi aspoň na pár dní zapomněli na všední starosti.

Místní úřady také mají v plánu distribuci asi tří milionů prezervativů, protože pětidenní karnevalové veselí zahrnuje i sexuální nevázanost, a tím i nebezpečí nákazy některou z pohlavních chorob včetně AIDS.

Účastníci radovánek ale nedostanou jen ochranu, nýbrž v ulicích budou k dispozici desítky tisíc brožurek s informacemi o pohlavních nemocech a způsobech, jak se před nimi chránit.

Karneval v RiuKarneval v Riu | profimedia.cz

Raduje se i státní kasa

Celá pětidenní akce zaměstnává na 250 tisíc lidí a do pokladny tamní vlády přináší 640 milionů dolarů.

Karnevalové průvody se budou konat nejen po celém Riu, ale také v dalších městech po celé Brazílii. Největší pozornost, alespoň světa, však opět přitáhne dvoudenní soutěžní přehlídka špičkových škol samby, která se uskuteční v neděli a v pondělí večer v centru Ria.

Karneval v RiuKarneval v Riu | profimedia.cz

Přímo ji může sledovat 72 500 diváků na sambodromu, který před 30 lety vytvořil slavný brazilský architekt Óscar Niemeyer, kterému je nyní už 104 let. Jedním ze známých hostů by měla být i zpěvačka Jennifer Lopezová či zakladatel Playboye Hugh Hefner.

Na sambodromu předvede své umění 13 špičkových škol samby, sedm v neděli a šest v pondělí. Každá z nich za kostýmy, alegorické vozy a další příslušenství utratila dva až pět milionů dolarů. Velkou část z nich poskytly skupiny provozující ilegální hry. Ale stále více se do financování této show zapojují brazilské i zahraniční firmy.