Záchranáři plánují vyzvednutí vraku Costy Concordie na hladinu

Concordia

Concordia Zdroj: profimedia.cz

Už v pondělí ráno začnou u italského ostrova Giglio ve Středozemním moři práce, jejichž cílem je vytáhnout ztroskotaný vrak lodi Costa Concordia na mořskou hladinu. Celá manipulace přijde na 600 milionů eur. Loď ztroskotala na útesech ostrova Giglio 13. ledna 2012 a neštěstí si vyžádalo 32 lidských životů.

Cílem složitého manévru je kromě jiného nalezení těl dvou obětí, které se stále pohřešují. „Až bude loď ve vzpřímené poloze, budeme mořské dno snímat podvodními kamerami a úřady budou hledat lidi, kteří se stále pohřešují. To je jedna z našich priorit,“ vysvětluje šéf vyprošťovací akce Nicholas Sloane. Informoval o tom Radiožurnál.

Pokud nedojde ke změnám počasí a dalším nečekaným komplikacím, práce by měly trvat asi 8 hodin. Celá akce bude stát přibližně 600 milionů eur a zúčastní se jí 500 odborníků z 24 zemí světa. Po technické stránce jde o unikátní operaci, s tak velkou lodí se nikdy nemanipulovalo. Loď, která má 290 metrů na délku, váží 114 tisíc tun.

havárie lodi Costa Concordiahavárie lodi Costa Concordia | profimedia.cz

Pod lodí by se měla vsunout plošina o velikosti půlky fotbalového hřiště. Na toto umělé dno bude loď položena a stabilizována. Samotné odtažení bylo původně plánováno až na jaro příštího roku. Nakonec padlo rozhodnutí loď přesunout už teď na podzim, aby nežela ve vodě třetí zimu. Prozatím není jasné, kde vrak skončí.