Záchranný fond ESM: Řecko nemůže počítat s odpisem dluhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Řecko nemůže počítat s odepsáním části svého dluhu, dluhové břímě země je ale možné snížit odkladem splatnosti, pozastavením platby úroků a transfery zisků centrální banky. Prohlásil to šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling. Fond ESM je klíčovým nástrojem finanční pomoci předluženému Řecku, kterému v rámci nového záchranného programu poskytne během tří let až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Řecký dosluhující premiér Alexis Tsipras se s eurozónou snažil dohodnout odepsání části dluhu, to se mu ale nepodařilo. Hlavním odpůrcem takových škrtů je především Německo, podle kterého by Řecko v takovém případě muselo opustit společnou měnovou unii. Odepsání dluhu navrhuje i Mezinárodní měnový fond (MMF), který jako další řešení nabídl odklady splatnosti. Takovému kroku se Berlín nebrání a je o něm ochoten jednat.

Regling na tiskové konferenci rovněž komentoval současný vývoj v Řecku, které po Tsiprasově rezignaci míří k předčasným volbám. Řekl, že očekávané volby zvyšují nejistotu na cestě za vyřešením krize, je prý ale přesvědčen, že Atény začnou přislíbené reformy uvádět do praxe.

„Celkově nemám pochyby. V řeckém parlamentu dosud byla pro reformy velká většina,“ dodal. Řecko před týdnem obdrželo prvních 13 miliard eur (přes 350 miliard korun) z nového záchranného programu ESM. Na pomoci Řecku se v novém programu podílí jen eurozóna, budoucí účast MMF zatím potvrzena nebyla. O zapojení MMF má zájem hlavně Německo.