Zadržené členy mise OBSE chtějí radikálové vyměnit, potvrdil Ponomarjov

Německý plukovník a mluvčí mise OBSE Axel Schneider

Německý plukovník a mluvčí mise OBSE Axel Schneider Zdroj: ctk/ap

Členové vojenské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které zadrželi proruští vzbouřenci, se cítí dobře a separatisté je nepovažují za zajatce, ale za hosty. Prohlásil to vůdce vzbouřenců východoukrajinského Slavjanska a „lidový starosta“ Vjačeslav Ponomarjov. Vojenské kontrolory, mezi nimiž je i jeden Čech, povstalci podle Ponomarjova chtějí vyměnit za vězněné separatisty.

Skupinu vojenských pozorovatelů zadrželi povstalci v pátek, když autobus s misí OBSE dorazil do Slavjanska. Mezi zadrženými, které povstalci považují za vyzvědače, je i příslušník české armády.

Švédský člen mise Ingvi Thomas Johansson, který trpí lehčí formou diabetu, byl v neděli ze zajetí propuštěn. Kromě českého podplukovníka a propuštěného Švéda jsou členy mise vojáci z Německa, Polska a Dánska. „Vytvořili jsme pro ně komfortní podmínky. Cítí se dobře. Nejsou to zajatci, jsou u nás hosty,“ řekl Ponomarjov agentuře Interfax.

Radikállové chtějí výměnu

Velitelé slavjanských vzbouřenců jsou prý připraveni jednat o výměně zadržovaných zahraničních kontrolorů za vězněné stoupence federalizace. Ponomarjov prohlásil, že jde především o jeho zástupce Perepečajenka. Aktivista byl podle ukrajinských médií zatčen v Doněcku, když se vracel z talk-show, kterou pro jeden z ruských televizních kanálů natáčel v Moskvě.

Perepečajenka prý v pátek na doněckém letišti zadrželi agenti ukrajinské kontrarozvědky. „O jeho osudu nic nevíme,“ řekl Ponomarjov. „V rukách junty je řada dalších našich soudruhů. Bude-li možnost, jsme připraveni k výměně,“ dodal. Na další otázky novinářů ohledně osudu zadržených vojáků mise OBSE odmítl odpovědět.

Komplikovaná vyjednávání

Podle českého velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha komplikují vyjednávání se slavjanskými vzbouřenci nepřehledné informace z východu Ukrajiny i nejasnost o kontaktech, které s nimi udržuje kyjevská vláda. V současné době se upřesňuje mechanismus vyjednávání a role, které v jeho rámci převezmou zainteresované strany, řekl Počuch.

Tisková konference separatistů a zajatých členů mise OBSE ve SlavjanskuTisková konference separatistů a zajatých členů mise OBSE ve Slavjansku | ctk/APTisková konference separatistů a zajatých pozorovatelů OBSE (ČTK/AP).

Vojenská mise OBSE se vydala na východ Ukrajiny na základě pozvání, které ukrajinské ministerstvo obrany adresovalo Německu, upřesnil velvyslanec. Německá strana na základě pozvání přizvala do svého týmu vojenské pozorovatele z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Kromě vojenské mise působí na východě Ukrajiny i civilní mise OBSE, která se snaží do vyjednávání se slavjanskými povstalci rovněž zapojit, řekl Počuch.

Ponomarjov agentuře Interfax řekl, že kromě vojenských inspektorů OBSE zadržela hlídka proruských vzbouřenců o víkendu tři příslušníky ukrajinského přepadového komanda Alfa, které spadá pod tajnou službu SBU. I tito zajatci jsou údajně v pořádku. „Chceme je vyměnit za naše bojovníky, pokud v Kyjevě někdo o příslušníky SBU stojí,“ řekl vůdce slavjanských povstalců. „Pokud nikoli, rozhodne o osudu zadržených lid,“ dodal bez dalšího upřesnění.

Zadržení důstojníci SBU měli podle Ponomarjova za úkol unést jednoho z velitelů sil domobrany ve Slavjansku. Povstalecká hlídka je zadržela ve městě Horlivka nedaleko Slavjanska.