Zadržení kontrolorů OBSE prý zosnovala ruská rozvědka

Proruští ozbrojenci v Doněcku na východě Ukrajiny

Proruští ozbrojenci v Doněcku na východě Ukrajiny

Zadržení kontrolorů OBSE bylo minulý pátek provedeno na příkaz agentů ruské vojenské rozvědky GRU. V Kyjevě to dnes oznámila mluvčí ukrajinské tajné služby SBU. Potvrzují to prý odposlechnuté rozhovory, který zachycují vydané příkazy. Akci proti vojákům, mezi nimiž je i vyšší důstojník české armády, údajně řídil agent GRU Igor Bezler.

Podle mluvčí SBU Maryny Ostapenkové zatčení mise OBSE zosnovala špionážní skupina kolem plukovníka GRU Igora Strelkova, která podle ukrajinských médií řídí akce slavjanských separatistů. Bezprostřední příkaz, jak prý vyplývá z odposlechů, vydal Strelkovův přímý podřízený Bezler. Skutečné jméno Strelkova je podle SBU Girkin.

„Zadržení se odehrálo na bezprostřední příkaz diverzanta Igora Bezlera (přezdívka Bes). Svědčí o tom záznamy telefonických rozhovorů Bezlera s podřízenými,“ řekla na tiskové konferenci Ostapenková. Na Girkina-Strelkova vydala SBU zatykač a stíhá ho za přípravu vraždy, diverzi a ohrožování ukrajinské svrchovanosti.

Šéf slavjanských separatistů Vjačeslav Ponomarjov dnes ve Slavjansku prohlásil, že zadržení členové vojenské mise se cítí dobře a proruští vzbouřenci je „nepovažují za zajatce, ale za hosty“. Vojenské kontrolory, mezi nimiž je i jeden Čech, povstalci podle Ponomarjova chtějí vyměnit za vězněné separatisty, především za Ponomarjovova zatčeného zástupce Igora Perepečajenka.

Německý plukovník a vedoucí mise OBSE Axel SchneiderNěmecký plukovník a vedoucí mise OBSE Axel Schneider | ctk/apMluvčí zajatých členů mise OBSE Axel Schneider (ČTK/AP).

Skupinu vojenských pozorovatelů zadrželi povstalci v pátek, když autobus s misí OBSE dorazil do Slavjanska. Mezi zadrženými, které povstalci považují za vyzvědače, je i příslušník české armády.

Švédský člen mise Ingvi Thomas Johansson, který trpí lehčí formou diabetu, byl v neděli ze zajetí propuštěn. Kromě českého podplukovníka a propuštěného Švéda jsou členy mise vojáci z Německa, Polska a Dánska. „Vytvořili jsme pro ně komfortní podmínky. Cítí se dobře. Nejsou to zajatci, jsou u nás hosty,“ řekl Ponomarjov agentuře Interfax.

Velitelé slavjanských vzbouřenců jsou prý připraveni jednat o výměně zadržovaných zahraničních kontrolorů za vězněné „stoupence federalizace“. Ponomarjov prohlásil, že jde především o jeho zástupce Perepečajenka. Aktivista byl podle ukrajinských médií zatčen v Doněcku, když se vracel z talk-show, kterou pro jeden z ruských televizních kanálů natáčel v Moskvě.

Perepečajenka prý v pátek na doněckém letišti zadrželi agenti ukrajinské kontrarozvědky. „O jeho osudu nic nevíme,“ řekl Ponomarjov. „V rukách junty je řada dalších našich soudruhů. Bude-li možnost, jsme připraveni k výměně,“ dodal. Na další otázky novinářů ohledně osudu zadržených vojáků mise OBSE odmítl odpovědět.