Austrálie čelí rozsáhlému kyberútoku, vede jej „nejmenovaný stát“

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Austrálie pod útokem

Terčem rozsáhlého kybernetického útoku se stala australská vláda a další tamní státní instituce. Uvedl to australský premiér Scott Morrison. Podle něj jde o působení nejmenovaného státu. Útok hackerů na počítačové sítě podle něj zasáhl „australské organizace v různých sektorech na všech úrovních“ vlády a správy, ekonomiky, politických organizací, zdravotnictví, poskytovatelů základních služeb a provozovatelů klíčové infrastruktury.

Koronakrize v Brazílii

Země v Latinské Americe se rychle blíží k 50 tisícům obětí nového typu koronaviru. Zároveň Brazílie vykazuje již téměř milion nakažených. Více mrtvých a nakažených než největší jihoamerická země s 210 miliony obyvateli hlásí pouze Spojené státy. Brazilské ministerstvo zdravotnictví registrovalo ve čtvrtek už 978 142 potvrzených nákaz koronavirem a s nemocí covid-19 spojovalo 47 748 úmrtí. Za den tedy přibylo 22 765 nově potvrzených případů a 1238 mrtvých.

Trump vs. Čína

Přerušením obchodních vztahů mezi Čínou a Spojenými státy pohrozil americký prezident Donald Trump na svém oficiálním twitterovém účtu. Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer ve středu ve Sněmovně reprezentantů naznačil, že Čína až dosud dodržuje obchodní dohodu mezi oběma zeměmi a že spálit všechny mosty mezi Pekingem a Washingtonem není v současnosti možné. „Byla to možnost před lety, ale nemyslím si, že je to (...) rozumná politika,“ řekl.

Americké akcie byly opět nevyrovnané

Americké akcie pokračovaly v trendu posledních dní. Při posledním obchodování se totiž vydaly oběma směry. Zatímco index S&P 500 stagnoval a ukazatel Dow Jones klesl, technologickým společnostem se dařilo. Dolů akcie táhly obavy z rostoucího počtu lidí nakažených koronavirem a dnešní zpráva o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. Jejich množství sice minulý týden už po jedenácté v řadě za sebou kleslo, stále však zůstává vysoké.