Book Depository končí. Obchod vlastněný Amazonem je další obětí šetření gigantů

Amazon se rozhodl zavřít online knihkupectví Book Depository.

Amazon se rozhodl zavřít online knihkupectví Book Depository. Zdroj: Jiří Špičák

Britský online prodejce knih Book Depository po téměř dvaceti letech uzavírá svou historii. Obchod, který bez nutnosti platit poštovné doručoval knihy do 120 zemí včetně Česka, vznikl v roce 2004 a v roce 2011 se stal majetkem konkurenčního Amazonu. Ten sice zánik svého obchodu nekomentoval, ale konec souvisí se snižováním nákladů, na které letos přistoupila většina technologických společností.

Internetový obchod Book Depository oznámil svůj zánik na svém webu s tím, že objednávat knihy bude možné do 26. dubna a zákaznická podpora bude fungovat do 23. června. Poté obchod z internetu zmizí. Rozhodnutí Amazonu se setkalo s vlnou negativních čtenářských reakcí. Pro zákazníky mimo USA a Velkou Británii byl Book Depository jediným způsobem, jak získat knihy bez placení poštovného a osvobozené od cla. Na Book Depository bylo navíc možné platit v měně státu, ze kterého zákazník knihy objednával.

Obchod Book Depository založil v roce 2004 Stuart Felton a bývalý zaměstnanec Amazonu Andrew Crawford. Původní byznysový model předpokládal, že se obchod nesoustředí jen na přeprodej bestsellerů, ale nabídne širokou škálu knih z malých nakladatelství. Právě díky tomu si Book Depository vybudoval pevnou zákaznickou základnu třeba i v Jižní Americe nebo v Austrálii, kde měl jedno z distribučních center.

Přestože někteří zákazníci přirovnávají konec obchodu k požáru alexandrijské knihovny, někteří malí knihkupci vidí v konci online gigantu příležitost. „V online prodeji knih je velká konkurence, za posledního půl roku jsme si ale všimli, že se lidé vracejí do kamenných knihkupectví,“ uvedl prodejce ze sítě Agenda Bookshops, která působí na Maltě. „Když jeden obří retailer ubude, mohou z toho těžit nezávislá lokální knihkupectví,“ dodal.

Amazon propouští ve velkém

Amazon už dříve oznámil, že bude propouštět zaměstnance ve svých knižních divizích. Šéf společnosti Andy Jassy v lednovém blogovém příspěvku na webu firmy vysvětlil, že příčinou snižování počtu pracovních míst v této oblasti je „nejistý vývoj ekonomiky“. Celkem se má propouštění v Amazonu týkat osmnácti tisíc lidí.

Amazon založil Jeff Bezos v roce 1994 jako online knihkupectví. V posledních letech se podnik výrazněji zaměřoval na trh s audioknihami. Prostřednictvím své předplatitelské služby Audible ovládá Amazon téměř dvě třetiny amerického trhu s mluveným slovem. Audible za rok 2021 vygeneroval více než miliardu dolarů, přes 21,4 miliardy korun. Platforma Audible produkuje více než deset tisíc titulů ročně.