Burziáni nejsou při smyslech. Hrozí technologický výplach, možných rozbušek je dost

Burziáni jsou nejméně opatrní od zimy 2019.

Burziáni jsou nejméně opatrní od zimy 2019. Zdroj: E15 (Midjourney)

Éra krizí a nečekaných zkoušek pro světovou ekonomiku skončila. Tak se alespoň tváří index strachu VIX měřící obavy burziánů ze zřícení akciových trhů. Ten je momentálně nejníže od zimy 2019, tedy okamžiku před nástupem pandemie. Sebevědomí trhu je prý ale přehnané a opírá se o masivní a iracionální bublinu na technologických akciích. Odborníci soudí, že trh přestal brát vážně riziko a včerejší euforie patrná zejména na „big tech“ se může změnit v noční můru a srazit do kolen celý trh.

„Index VIX indikuje očekávání velmi klidného vývoje akciového trhu, což je v dnešní době značné názorové rozkolísanosti ohledně dalších kroků americké centrální banky Fed dost překvapivé,“ uvádí šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Poselstvím VIX je podle něho takřka přestat investovat.

„Je to potenciálně dost nebezpečná situace. Učebnicově je vhodné nakupovat akcie spíše v okamžicích, kdy je VIX vysoko a investoři panikaří,“ dodává Sladkovský. To ovšem alespoň v tuto chvíli burziáni dělat nehodlají. Wall Street jen za uplynulé tři měsíce podražila o téměř čtrnáct procent a akcie jsou nejdražší od loňského dubna. 

„Nízké hodnoty indexu strachu odráží excesivní euforii, která aktuálně na burzách probíhá. Investoři propadli falešnému pocitu jistoty a zcela ignorují celou plejádu rizik,“ zdůrazňuje portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Bezmezná důvěra se přitom tradičně koncentruje na technologiích. Index Fang+ sdružující desítku největších big tech titulů na Wall Street totiž za poslední tři měsíce vydělal investorům téměř třetinu, od počátku roku pak bezmála 75 procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!