Pět povinných akcií v portfoliu aneb jak vydělat na překoupené Wall Street

Akcie na Wall Street vydělaly letos už téměř šestnáct procent

Akcie na Wall Street vydělaly letos už téměř šestnáct procent Zdroj: Midjourney

Wall Street s nastupujícím létem připomíná argentinskou telenovelu. Až na občasné tréninkové poškorpení hlavních hrdinů vypadá všechno úhledně s ambicí happy endu. Akcie letos vydělaly v průměru už téměř šestnáct procent, což dokonce pokrývá i českou inflaci. Index strachu VIX je na stejných hodnotách, na kterých byl na sklonku roku 2019. Ano, toho roku, kdy se ve světě ještě vůbec nic nedělo a série brutálních zkoušek měla teprve přijít. Dokážete si ještě představit bezstarostnost podzimu 2019? Obdobně ovšem i naivitu až bohorovnost v tehdejším očekávání (zdaleka nejen) investorů, že svět v barvách duhy vydrží už navěky? Tím ale nechceme malovat čerta na zeď.

Vyvstává ovšem zásadní otázka. Jaké akcie v situaci takřka totálního tržního všehomíru nakupovat. Vodítkem mohou být analytická doporučení. Chápeme intenzivní investorskou skepsi k této disciplíně a z velké části ji i sdílíme.

Proto jsme ze statistik Finscreeneru vybrali jen tituly, nad kterými se s nadsázkou nevznáší ani mráček. Jinými slovy pouze akcie, kterým aktuálně analytici dávají pouze nákupní doporučení, a navíc takzvaně s hvězdičkou, tedy „strong buy“. Bez poskvrny je přitom na Wall Street jen kvintet akcií. Na krátké soupisce najdeme investorské velikány, a naopak tam nenajdeme žádný big tech.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!