Dolar za 25 korun: česká měna kopíruje propad eura

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Česká měna prolomila další psychologickou hranici, dolar během dne stál přes 25 korun. Později česká měna zpevnila na 24,68 Kč za dolar. Koruna následovala euro, které oslabuje k dolaru po rozhodnutí Evropské centrální banky pumpovat do ekonomiky eurozóny peníze prostřednictvím nákupů dluhopisů. Přes 25 korun stál dolar naposledy v létě 2005.

Hranici 24 korun koruna vůči dolaru prolomila před zhruba deseti dny, tehdy prudce oslabila také k euru.

Investoři se totiž po zveřejnění údajů o prosincové inflaci v Česku obávali, že by Česká národní banka mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním. Trh se pak ale zhruba po týdnu uklidnil poté, co guvernér ČNB Miroslav Singer oznámil, že centrální banka zatím nemá důvod reagovat. Nynější nové oslabení české měny k americké je vedeno ztrátami eura k dolaru.

Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek oznámil, že bude měsíčně na nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů vynakládat celkem 60 miliard eur (1,7 bilionu korun). Program by měl trvat minimálně do září příštího roku.

Euro se následně vůči dolaru propadlo na nejnižší úroveň za 11 let už ve čtvrtek krátce po Draghiho prohlášení a tlak na jednotnou evropskou měnu pokračuje. Euro v průběhu dne sestoupilo k americkému dolaru až na 1,1173 dolaru, v 17:00 posílilo na 1,1255 dolaru. Koruna následuje směřování společné evropské měny.

Pavel Páral: Kvantitativní uvolňování marných nadějí