Evropské akcie mají za sebou nejlepší den za dva měsíce. Za celý týden však výrazně oslabily

Sochy býka a medvěda před sídlem burzy ve Frankfurtu nad Mohanem

Sochy býka a medvěda před sídlem burzy ve Frankfurtu nad Mohanem Zdroj: Reuters

Cenné papíry evropských firem mají za sebou nejlepší den za téměř dva měsíce. Vzhůru je táhly zejména technologie. Panevropský index STOXX Europe 600 se zvýšil o 1,21 procenta na 461,72 bodu. Za celý týden ale zaznamenal pokles o 1,5 procenta, nejvíce za více než dva měsíce. Na vině byly rostoucí obavy ze zpomalování globální ekonomiky a nejistota kolem jednání o dluhovém stropu ve Spojených státech.

Nejvýkonnějším sektorem byly v pátek technologie. Posilovaly druhý den v řadě díky příznivému výhledu, který ve čtvrtek zveřejnil americký výrobce čipů Nvidia. Akcie Nvidie už včera vyletěly o neuvěřitelných 28 procent poté, co čtvrtletní výsledky hospodaření firmy překonaly už tak vysoká očekávání analytiků. V pátek pak povyrostly o další 2,39 procenta. Po bouřlivém výprodeji na začátku týdne se také dál zotavovaly akcie velkých společností na prodej luxusního zboží, včetně LVMH, Hermès a Kering.

Německý index DAX za dnešek zpevnil o 1,2 procenta na 15 983,97 bodu. Francouzský CAC 40 přidal 1,24 procenta na 7 319,18 bodu, nizozemský AEX si polepšil o 1,68 procenta na 767,86 bodu a britský FTSE 100 uzavřel v zisku 0,74 procenta na 7 627,2 bodu.

Pražská burza dnes naopak o 0,24 procenta oslabila na 1317,67 bodu. Do červených čísel ji stáhly zejména cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 

Evropské akcie se začátkem tohoto měsíce vyšplhaly na víceletá maxima, hlavní index frankfurtské burzy DAX dosáhl dokonce rekordu. Investory povzbudily příznivé zprávy o hospodářských výsledcích firem navzdory známkám zpomalujícího ekonomického růstu a setrvávající inflace.