Evropské akcie rostou, německý DAX poprvé překonal 12 tisíc bodů

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: Bankenverband, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Západoevropské akciové trhy v úvodu týdne míří vzhůru a jejich přední index vystoupil na nové maximum za sedm let. Náladu na trzích podporuje zejména očekávání, že pokles hodnoty eura podpoří evropskou ekonomiku a zisky velkých vývozců. Zpevňuje britská i francouzská burza a přední německý index DAX vůbec poprvé překonal hranici 12 tisíc bodů.

Index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení dnešního obchodování vykazoval nárůst o 0,4 procenta na zhruba 1585 bodů, a navázal tak na růst z konce minulého týdne. Zisky později ještě zvýšil, stoupl o 0,5 procenta a dostal se na nové sedmileté maximum 1586,06 bodu. Vzhůru zamířil i přesto, že akciové trhy ve Spojených státech zakončily v pátek obchodování výrazným propadem.

Na nový rekord ve své historii se dnes ráno dostal německý index DAX, který vůbec poprvé překonal hranici 12 tisíc bodů. Později část zisku odevzdal a pohyboval se v blízkosti hranice 11 996 bodů s nárůstem asi 0,8 procenta.

Index DAX 30

Euro v asijském obchodování pokračovalo v propadu a sestoupilo k americkému dolaru až na 1,0457 USD, což je nejnižší hodnota za posledních 12 let. K propadu eura nyní přispívá hlavně masivní stimulační program, který před týdnem zahájila Evropská centrální banka (ECB). Ta v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky odstartovala nákupy státních dluhopisů a dalších cenných papírů.

Slabší euro představuje významnou podporu pro hospodářské výsledky evropských firem. Letos by pokles kurzu jednotné evropské měny podle analytiků mohl zvýšit zisky firem o deset až 13 procent. Naopak firemním výsledkům ve Spojených státech škodí silnější dolar.

Vladan Gallistl: Centrální banky křiví cenu úplně všeho