Index PX během týdne posílil téměř o 2,5 procenta

PX

PX

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu potřetí za sebou posílily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 2,34 procenta na 948,1 bodu, což je nejvyšší úroveň od začátku dubna. Největší zisky si připsaly akcie Erste Bank, naopak nejvíce si pohoršily akcie KIT Digital.

„Akciové trhy se v uplynulém týdnu nesly v poklidném prázdninovém duchu a pouze při mírných objemech hlavní indexy přidaly další jedno až dvě procenta a posunuly se na čtyř až pětiměsíční maxima. Na finančních trzích dál dozníval příslib z předchozích dní, že ECB je připravena za určitých podmínek intervenovat na dluhopisových trzích. Výrazným impulzem pro evropské akcie se stalo čtvrteční prohlášení německé kancléřky Merkelové, že postoj ECB podporuje a rozptýlily se obavy z případné opozice Německa. Ostatní zprávy a výsledky výraznější dopad na trhy neměly,“ popsal vývoj hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Nejvíce rostoucími akciemi v uplynulém týdnu byly cenné papíry rakouské Erste Bank, které se poprvé po třech měsících přehouply přes hranici 400 korun. Celkem přidaly 7,8 procenta na 411 korun. Za růstem podle Sklenáře nestála žádná korporátní zpráva, ale pouze pozitivní nálada na evropské banky, která profitovaly ze sílící podpory stimulačním opatřením ECB. „Evropské bankovní indexy také přidaly šest až sedm procent,“ uvedl Sklenář.

Naopak nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byla KIT Digital, a to hlavně v reakci na špatné výsledky za druhé čtvrtletí, které společnost zveřejnila v pondělí po konci obchodování v USA.

K nejrychleji rostoucím titulům patřily tento týden také akcie mediální skupiny CME. Ta v pondělí oznámila, že její dceřiná společnost CET21 vydá dluhopisy za 70 milionů eur především na refinancování současného revolvingového úvěru. Zpráva je podle Sklenáře neutrální vzhledem k téměř nezměněné dluhové pozici. Úspěšné umístění dluhopisů umožní společnosti prodloužit splatnost svých závazků. Akcie na tuto zprávu přímo nereagovaly, ale díky pozitivní náladě akcie CETV týdenním růstem o 6,2 procenta patřily k nejrychleji rostoucím titulům.

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden|vrba@mf.cz

Začátkem příštího týdne by podle Sklenáře mohla pokračovat dosavadní pozitivní nálada, ovlivnit ji může ovlivnit čtvrteční schůzka německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Hollandeho o dalším postupu při řešení dluhové krize. „V pátek se také řecký premiér Samaras bude snažit přesvědčit partnery v EU o uvolnění podmínek záchranného plánu pro Řecko,“ uvedl a dodal, že na na makroekonomické události bude příští týden relativně chudý.

V USA ve středu večer bude zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu a v pátek zakázky dlouhodobé spotřeby. V Evropě ve čtvrtek budou zveřejněna struktura německého HDP za druhé čtvrtletí a předběžné výsledky indexů nákupních manažerů v průmyslu pro vybrané země eurozóny. Ve čtvrtek ráno oznámí své čtvrtletní výsledky za duben až červen těžařská společnost NWR. V meziročním srovnání by výsledky měly být horší na všech úrovních a to především kvůli výraznému propadu cen uhlí a koksu, odhadl Sklenář.