Libra se vůči dolaru opět blíží třicetiletému minimu

libra

libra

Britská libra na devizových trzích výrazně oslabuje a k dolaru sestoupila až na tříměsíční minimum. Dostala se však do blízkosti nejnižších hodnot za 31 let. Reagovala na nedělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle které Británie formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie nejpozději do konce března příštího roku.

Libra dnes vůči dolaru oslabila až o 1,3 procenta na 1,2818 USD. Dostala se tak nejníže od začátku července a do blízkosti jednatřicetiletého minima 1,2796 USD, na které sestoupila v důsledku červnového referenda o vystoupení Británie z EU. Euro vůči libře se dnes vyšplhalo až na 87,48 pence za euro, nejvýše od srpna 2013.

Mayová chce do března aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, čímž zahájí rozhovory o vystoupení z EU. Trvat budou minimálně dva roky. Britský ministr financí Philip Hammond dnes varoval, že britská ekonomika bude během rozhovorů čelit otřesům a že ji zřejmě čeká několikaleté období nejistoty.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, mírně zpevňuje. Vliv na jeho růst mají zejména překvapivě příznivé údaje o zpracovatelském sektoru Spojených států. Kolem 18:30 SELČ vykazoval index nárůst o zhruba 0,3 procenta na 95,73 bodu.