Německé akcie pokračují v rekordní jízdě

Akciová burza ve Frankfurtu

Akciová burza ve Frankfurtu Zdroj: Pythagomath, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Sezóna lámání rekordů na frankfurtské burze pokračuje, index DAX se blíží historické hranici 11 tisíc bodů. Německým akcím se daří především díky přílivu peněz Evropské centrální banky, pomáhají i opět rostoucí ceny ropy a naděje, že řecké dluhové drama se nakonec podaří vyřešit.

Index DAX během dopoledního obchodování dosáhl až 10 975 bodů. Tak vysoko ještě nikdy za svou 27letou historii nevyšplhal. Z růstu zřejmě přispěl i v pondělí večer zveřejněný rozhovor s řeckým ministrem financí Janisem Varufakisem, který ujistil, že jeho vláda nebude dál požadovat odpuštění zahraničních dluhů ve výši 315 miliard eur.

Burza také už s předstihem reaguje na rozhodnutí ECB, která začne od března do ekonomiky pumpovat přes milion eur prostřednictvím nákupů státních dluhopisů.

Nejvíce na růstu burzy vydělaly akcie koncernu ThyssenKrupp, které posílily o 1,7 procenta na 23,10 eura. Tahounem indexu byl i výrobce polovodičů Infineon.

Padají naopak akcie energetických koncernů EON a RWE, které ohrožuje zvažované zavedení daně z fosilních paliv. Boj o daň z jádra přitom už zřejmě prohrály. Takzvaný generální advokát Evropského soudního dvora totiž uvedl, že daň neodporuje unijnímu právu. Jeho názor sice není pro soudce v Lucemburku závazný, obvykle se jím ale řídí.

DAX vytrvale roste od přelomu roku. Index od 1. ledna posílil o více než jedenáct procent.