Osmiprocentní propad. Akcie výrobce letadel Boeing reagují na nehodu, kdy při letu odletěla část trupu

Aerolinky stahují z provozu všechny letouny Boeing 737 MAX 9

Aerolinky stahují z provozu všechny letouny Boeing 737 MAX 9 Zdroj: ČTK / AP / Elaine Thompson

Akcie amerického výrobce letadel Boeing zahájily dnešní obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem téměř osmiprocentním propadem. Reagují tak na nehodu z konce minulého týdne, při které jednomu z letadel Boeing 737 MAX 9 za letu odpadla část trupu. Akcie firmy se primárně obchodují na burze v New Yorku, která otevírá v 09:30 místního času (15:30 SEČ) a kde bývají i výrazně vyšší objemy obchodů.

Některé aerolinky, které mají letadla 737 MAX 9 ve flotile, se je rozhodly zatím odstavit z provozu. Americký Úřad pro civilní letectví (FAA) nařídil, aby některá z těchto letadel podstoupila důkladnou inspekci.

Část trupu letadla společnosti Alaska Airlines na levé straně se krátce po startu v Portlandu v americkém státě Oregon minulý týden v pátek odtrhla, když stroj stále ještě stoupal do předepsané letové hladiny. Piloti tak byli nuceni vrátit se zpět na letiště, nikomu ze 171 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo, uvedla agentura Reuters.

Dnes krátce po 10:00  se akcie Boeingu ve Frankfurtu prodávaly zhruba za 209,55 eura, a ztrácely tak přibližně sedm procent. Hned po zahájení obchodování klesly až na 206,95 eura.

Boeingu konkuruje zejména evropský výrobce letadel Airbus, který zvýšil podíl na trhu po dvou nehodách letadel Boeing 737 MAX z let 2018 a 2019. Tehdy při nich zahynulo dohromady skoro 350 lidí. Letadla Boeing 737 MAX byla potom z rozhodnutí úřadů v celém světě na více než rok a půl odstavena z provozu.