Photon Energy vstoupila na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar na archivním snímku z roku 2016

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar na archivním snímku z roku 2016 Zdroj: Anna Vackova, E15

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar na archivním snímku z roku 2016
Elektrárna v australském Leetonu
Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
4
Fotogalerie

Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. vstoupila na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě. Akcie se obchodují od dnešního rána. Dosud byla firma obchodovaná na neregulovaných trzích obou burz - NewConnect ve Varšavě a Free Market v Praze. Uvedl to mluvčí společnosti Martin Kyslý. Akcie společnosti budou podle něj nadále obchodovány pod symbolem PEN.

„Přechod na hlavní trhy je zásadním krokem ke zlepšení likvidity obchodování a poskytuje platformu pro institucionální investory a jejich účast na celosvětovém přechodu na obnovitelné zdroje energie a vývoji řešení pro čistou vodu. Máme v tomto odvětví 12 let zkušeností a těší nás, že můžeme pokračovat v dynamickém růstu, jak naší společnosti, tak celého sektoru obnovitelných zdrojů, spolu s naší novou obchodní linií vodního hospodářství,“ uvedl generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.

Firma připomněla, že Burza cenných papírů Praha je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Varšavská burza je pak největší burzou cenných papírů ve střední a východní Evropě a organizuje obchodování na jednom z nejrychleji rostoucích kapitálových trhů v Evropě, podotkla společnost.

„Těší nás, že můžeme na pražské burze přivítat společnost Photon Energy, prvního emitenta z oblasti obnovitelných zdrojů zapsaného na našem regulovaném trhu. Kótování umožní společnosti Photon Energy urychlit strategii růstu a zviditelnit se ve finanční komunitě v České republice i na celém světě,“ řekl dnes generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Photon Energy uvedla, že povolení ke kótování a obchodování jejích akcií na těchto regulovaných trzích vychází z nedávného schválení prospektu cenných papírů společnosti nizozemským regulátorem Autoriteit Financiële Markten, který umožňuje převod akcií z neregulovaných akciových trhů NewConnect a Free Market. Přechod na hlavní trhy burz nezahrnuje vydání nových akcií.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo má v Amsterdamu. Je kótovaná na burzách ve Varšavě, Praze a v Mnichově. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, v Rumunsku, v Polsku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 100 megawattů (MW). Na alternativní trh pražské burzy vstoupila firma v roce 2016.

Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 300 MW, z toho přes 130 MW v ČR. Kromě toho Photon Energy spravuje vlastní elektrárny o výkonu 74,7 MW. Skupina Photon Energy také poskytuje řešení pro úpravu vody po celém světě.

V Česku instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci loňského prvního pololetí v ČR instalováno asi 2050 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Při takzvaném solárním boomu se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.