Pražská burza láme rekordy. Dařilo se akciím Erste a ČEZ

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza už šest dní překonává své osmileté maximum z ledna 2014, když přes den vystoupala až na 1238.39. Index PX stoupl o 0.46 procenta na 1238,39 bodu.

Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry rakouského bankovního domu Erste Group Bank a elektrárenské společnosti ČEZ. Největší pokles hodnoty postihl akcie tabákové společnosti Phillip Morris a nápojářské firmy Kofola. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes čtyři zakončily obchodování v plusu, dalších pět emisí stagnovalo. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie rakouské skupiny Erste Group Bank. V závěru obchodování byla jejich cena 870 korun, což bylo o 2.02 procenta více než na počátku dne.

Emise elektrárenské společnosti ČEZ si připsala 0.65 procenta na 622,50 korun. Oproti tomu největší pokles hodnoty postihl akcie tabačky Phillip Morris, a to o 0.94 procenta na 14820 korun. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie nápojářské společnosti Kofola, které padly o 0.72 procenta na 277 korun.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.