Rockaway ovládne knižního vydavatele Euromedia. Svůj podíl prodali Křetínský a Tkáč

Jakub Havrlant

Jakub Havrlant Zdroj: Anna Vacková, E15

Investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta se dohodla na odkoupení polovičního podílu v Euromedia Group, největším tuzemském hráči na knižním trhu a majiteli sítě knihkupectví Luxor.
Prodávajícím je společnost Czech Media Invest Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a Romana Korbačky.
3
Fotogalerie

Investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta se dohodla na odkoupení polovičního podílu v Euromedia Group, největším tuzemském hráči na knižním trhu a majiteli sítě knihkupectví Luxor. Prodávajícím je společnost Czech Media Invest (CMI) Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a Romana Korbačky. Velikost transakce se obě strany rozhodly nekomentovat. Rockaway po ní bude kontrolovat sto procent akcií.

Rockaway Capital do Euromedia Group vstoupila na začátku roku 2017 s cílem pomoci digitalizovat další z tradičních sektorů – knižní trh. Aktuální transakce, která podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pak o čtyři roky později znamená, že Rockaway Capital bude mít ve skupině Euromedia téměř stoprocentní podíl.

„Dohodli jsme se s našimi dosavadními partnery na odkupu jejich podílu, protože knižnímu segmentu věříme, což by Euromedia, nebýt pandemie nemoci covid-19, potvrdila i v loňském roce. Pořád navíc platí to, proč jsme do společnosti vstupovali – díky digitalizaci v ní vidíme velký potenciál i do budoucna,“ říká mluvčí Rockaway Capital Pavel Kalouš. CMI se k důvodům prodeje vyjádřit nechtěla.

Spolu se sítí knihkupectví Luxor získává Rockaway Capital úplnou kontrolu i nad nakladatelskými značkami, jako je Knižní Klub, Ikar nebo Universum, respektive největším velkoobchodem s knihami v Česku. „Pro mě je klíčové, že se z pohledu Euromedie nic nemění. Cítím ze strany akcionáře silný mandát a aktuální transakci chápu jako potvrzení nedávných změn v managementu,“ dodává šéf Euromedia Group František Mala, který skupinu převzal na začátku letošního roku.

Rockaway Capital je investiční skupina založená v roce 2013 Jakubem Havrlantem s vizí budovat silné společnosti postavené na nových technologiích a na digitální ekonomice, které mají za cíl narušit tradiční obchodní modely. Dnes je Rockaway předním strategickým internetovým investorem ve střední Evropě s aktivy v 17 zemích a s investičním portfoliem, které v současné době generuje tržby přesahující 2,5 miliardy eur.

Poznámka redakce: Pod Czech Media Invest spadá společnost Czech News Center, která je vydavatelem deníku E15.