Tvůrce Angry Birds by mohl brzy vstoupit na burzu, půjde si pro stamiliony dolarů

Angry Birds ve filmu

Angry Birds ve filmu Zdroj: Falcon

Angry Birds
Angry Birds (ilustrační foto)
Angry Birds ve filmu
Angry Birds ve filmu
Angry Birds ve filmu
7
Fotogalerie

Společnost Rovio Entertainments, která je tvůrcem hry Angry Birds, plánuje vstup na burzu. Uskutečnit by se mohl už v září. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Bloomberg. 

Primární nabídka (IPO) by podle zdrojů mohla firmu ohodnotit na zhruba dvě miliardy dolarů (44,3 miliardy korun). Firma se chystá ze vstupu na finskou burzu získat zhruba 400 milionů dolarů. Zdroje však upozornily, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo a že firma by se nakonec mohla rozhodnout, že ještě chvíli zůstane v soukromých rukách.

Vstup na burzu by mohl otestovat chuť investorů o firmy z oblasti zábavního softwaru, jejichž akcie v poslední době po vstupu na trh většinou klesají, upozornil Bloomberg. Výrobci mobilních her totiž často nejsou schopni zopakovat úspěch svých úspěšných počinů.

Například společnost King Digital Entertainment, tvůrce Candy Crush, byla v roce 2015 prodána za cenu o 20 procent nižší, než byla její cena stanovená pro primární nabídku akcií. A podobně primární nabídka akcií společnosti Netmarble Games, tvůrce her Lineage a Stone Age, sice byla v Jižní Koreji největší za sedm let, ovšem akcie firmy od května, kdy se s nimi začalo obchodovat, oslabily už kolem 17 procent.

Příjmy společnosti Rovio loni vzrostly o 34 procent na 190,3 milionu eur. Zisk před zdaněním a úroky činil 17,5 milionu eur, v předchozím roce firma hospodařila se ztrátou. Rovio podobně jako další výrobci her hledá nové oblasti růstu po původním úspěchu mobilní hry Angry Birds.

Výtěžek z primární nabídky akcií by mohla firma použít na financování nového filmu Angry Birds ve filmu 2, který je plánován na rok 2019.

Společnost Rovio prodala v březnu část svého podnikání firmě Kaiken Entertainment, kterou vede bývalý generální ředitel Rovia Mikael Hed a další bývalí zaměstnanci. Prodej zahrnoval televizní animační studio, vydávání knih a některé aktivity, které nejsou spojeny s Angry Birds a byl součástí reorganizace zaměřené na podporu růstu.