Tvůrce hry Angry Birds čeká nižší zisk, propustí třetinu lidí

Angry Birds (ilustrační foto)

Angry Birds (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC 2.0: astroot via Flickr

Finská společnost Rovio Entertainment, tvůrce elektronické hry Angry Birds, očekává v tomto roce pokles zisku. Firma dnes podle agentury Reuters oznámila, že hodlá zrušit více než třetinu pracovních míst, aby se mohla zaměřit na klíčové aktivity.

Populární elektronickou hru Angry Birds uvedlo Rovio na trh v roce 2009. Se stejnojmennou značkou pak expandovala také do televizního seriálu či na vzdělávací dětská hřiště. Jinou obdobně populární elektronickou hru ale od té doby nevytvořila. Naděje podle Reuters upíná k připravovanému animovanému snímku Angry Birds ve filmu, od kterého si slibuje nové licenční smlouvy. Premiéru má mít v květnu příštího roku.

Společnost uvedla, že dosavadní letošní tržby jsou zatím nižší, než předpokládala. V celém tomto roce pak očekává, že tržby budou stagnovat a zisk jí klesne.

Celkem 260 míst bude zrušeno

Firma také sdělila, že zruší až 260 pracovních míst, tedy zhruba 37 procent celkové pracovní síly. Propouštění se dotkne organizace jako celku. Výjimkou prý budou týmy, které v USA a v Kanadě pracují na filmu.

Mluvčí společnosti Kaisu Karvalaová uvedla, že firma se hodlá zbavit divize, která otevřela tematická dětská hřiště v Číně a v Singapuru. Naopak budoucnost prý vidí ve hrách, médiích a spotřebním zboží.

„Jsou zapotřebí zásadní změny, abychom zajistili, že Rovio uspěje ve svých celosvětových ambicích být přední zábavní společností s mobilními hrami ve svém středu,“ uvedl podle Reuters v prohlášení výkonný ředitel Rovia Pekka Rantala.