Uber se rozchází s dalšími technologickými firmami. Akcie upíše na burze NYSE

NYSE

NYSE Zdroj: profimedia.cz

UBER
UBER
3
Fotogalerie

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies, který plánuje odstartovat primární nabídku akcií v dubnu, uskuteční svůj burzovní debut na newyorské burze NYSE (New York Stock Exchange). Tímto výběrem se rozchází s rivalem Lyft, jehož akcie zahájí příští týden obchodování na trhu Nasdaq, kam dříve zamířili také další technologičtí giganti jako Google, Microsoft, Apple nebo Facebook. Informovala o tom agentura Bloomberg, Uber ale zprávu odmítl komentovat.

Vstup Uberu na burzu patří mezi nejvíce očekávané události na Wall Street i v Silicon Valley. Uber byl založen v roce 2009 a má širokou podporu soukromého kapitálu. Očekává se, že půjde o letos největší a jeden z pěti největších úpisů akcií všech dob. Hodnota firmy by mohla dosáhnout až 120 miliard dolarů (2,7 bilionu korun).

Ikonu v srdci Wall Street si na rozdíl od zmíněných technologických firem v minulosti vybral také čínský internetový prodejce Alibaba nebo automobilka General Motors.

Uber podobně jako další alternativní taxislužby čelí v řadě zemí regulačním a právním překážkám. Firma se potýká s problémy také v České republice, kde je terčem stížností a protestů ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb.

Firma v posledních dvou letech pod vedením nového ředitele investuje na nových trzích a z jiných, kde ztrácela miliony dolarů, se naopak stáhla. Vybudovala také nové služby jako dodávku potravin, nákladní přepravu a půjčování elektrických kol, protože hledá nové příjmy i mimo hlavní podnikání.