Výrobce tenisek On, v němž má podíl Roger Federer, vstoupil na burzu a akcie vylétly

Roger Federer a tenisky značky On

Roger Federer a tenisky značky On Zdroj: On

Nadmíru vydařený debut na newyorské burze má za sebou švýcarský výrobce běžecké obuvi On Holding AG, mezi jehož akcionáře patří i hvězdný tenista Roger Federer. V úvodní den obchodování vzrostl kurz akcií oproti upisovací ceně z primární veřejné nabídky o 46 procent.

V závěru středeční seance byla cena akcií 35 dolarů, což firmu ohodnotilo na přibližně 11,5 miliardy dolarů. Přitom v IPO (zkratka pro initial public offering), které se uskutečnilo v předchozích dnech, společnost On Holding a její dosavadní akcionáři prodávali investorům zejména z řad fondů cenné papíry po 24 dolarech za kus.

Samotná firma On Holding prodala 25,4 milionu akcií, což jí vyneslo 610 milionů dolarů. Ty může použít na svůj další rozvoj. Ostatní akcionáři, mezi nimiž je například newyorská private-equity firma Stripes Group, prodali 5,7 milionu akcií. Na newyorské burze se akcie obchodují pod zkratkou ONON.

Federer má blíže nespecifikovaný podíl ve firmě od roku 2019, přičemž jeho investice se údajně pohybovala okolo 50 milionů dolarů. Zároveň s firmou loni spolupracoval na vývoji tenisek, které nesou jeho jméno. Prodejní cena těchto bot pro koncové zákazníky se v Česku pohybuje okolo čtyř tisíc korun.

Firma On Holding vznikla ve Švýcarsku v roce 2010 a patří mezi nejrychleji rostoucí výrobce sportovní obuvi na světě. Jejím největším trhem je Severní Amerika, následuje Evropa. Ačkoli společnost není tak velká jako zavedené značky Adidas či Nike, spolupracuje po celém světě se zhruba 7800 maloobchodními prodejci. Loni v prosinci firma otevřela vlajkovou prodejnu v New Yorku.

Firmu založil bývalý profesionální triatlonista Olivier Bernhard, mimo jiné šestinásobný vítěz závodu Ironman, společně se svými dvěma přáteli. Jejich cílem bylo prodávat běžcům špičkovou obuv. Značka vyniká podrážkami, které dobře tlumí dopady. I díky tomu se obuv On stala mezi běžci velmi populární. A obliba ještě více vzrostla s loňským příchodem pandemie, která přinesla boom prodejů běžecké, sportovní a volnočasové obuvi. 

On Holding není jedinou švýcarskou firmou, která tento týden zažila burzovní premiéru v USA. O den dříve, tedy v úterý, se na burze Nasdaq začalo obchodovat s akciemi společnosti Sportradar, která se zabývá sběrem a analýzou sportovních dat. Ta pak dále prodává sázkovým kancelářím, sportovním ligám a televizním stanicím, které vysílají sportovní přenosy.

Už od roku 2015 patří mezi akcionáře firmy Sportradar legendární basketbalista Michael Jordan, v současnosti vlastník klubu NBA Charlotte Hornets. Jordanův podíl se podle Wall Street Journal pohybuje pod hranicí pěti procent. Vedle něj je mezi investory i miliardář a vlastník klubu NBA Dallas Mavericks Mark Cuban. Tržní hodnota Sportradaru je okolo pěti miliard dolarů.