Obří čínský developer Evergrande už nemá ani na úroky z dluhů. Spasit ho může Peking

Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek.

Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek. Zdroj: reuters

Čínský developer Evergrande nabízí v Hongkongu svůj projekt Emerald Bay.
Šéf čínského delveloperského kolosu Evergrande Hui Ka Yan
Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek.
4
Fotogalerie

Potíže developerské skupiny Evergrande, které by mohly negativně zasáhnout celou čínskou ekonomiku, se prohlubují. Zatím poslední špatnou zprávou je, že skupina v září nedokáže zaplatit bankám úroky z poskytnutých půjček.

Jeden z největších developerů v zemi podle informací agentury Reuters jedná s bankami o odložení splátek. Potíže má i s proplácením závazků vůči dodavatelům a investorům, kteří nakoupili finanční produkty navázané na Evergrande.

Závazky skupiny, která doplácí na svou zadlužováním poháněnou expanzi z předchozích let, dosahují zhruba tří set miliard dolarů. 

Kurz akcií firmy, kterou ovládá zakladatel a miliardář Hui Ka Yan, se na hongkongské burze od začátku roku propadl o zhruba osmdesát procent a výrazně klesla i hodnota jejích dluhopisů. Obligace se obchodují hluboko pod nominální hodnotou, jelikož investoři nevěří, že firma dokáže dostát svým závazkům.

Ratingové agentury jako S&P, Moody’s či Fitch na situaci reagují postupným snižováním hodnocení schopnosti splácet závazky až na nejnižší stupně.

Příliv špatných zpráv přitom ještě zhoršuje už tak svízelnou situaci. Firma uvedla, že potenciální klienti kvůli nejistotě váhají s nákupem a zaplacením bytů, které vybudovala. Výsledkem je propad prodejů, a tedy i zpomalení přílivu hotovosti. Skupina už kvůli krizové situaci najala poradce, kteří jí mají pomoci s restrukturalizací.

Alespoň dočasnou úlevu a přísun hotovosti na účty tak zajišťuje uskutečněný či plánovaný prodej některých aktiv mimo hlavní obor podnikání – například podílů v divizi na výrobu elektromobilů, v internetové firmě HengTen či v regionální bance.

Situace Evergrande vzhledem k její velikosti a významu ohrožuje nejenom další firmy v sektoru, ale i celou čínskou ekonomiku. A nejen ji. Mezi investory do dluhopisů firmy patří významné zahraniční banky a investiční společnosti včetně BlackRocku nebo Allianz.

Úpadek Evergrande by se tedy mohl nepříjemně projevit i na mezinárodních finančních trzích. Zahraniční investoři přitom dosud obvykle předpokládali, že jakékoli potíže významných čínských korporací vyřeší Peking.

Někteří experti dokonce hovoří o tom, že případný pád skupiny Evergrande, která byla dlouhé roky jedním ze symbolů čínského hospodářského rozmachu, by způsobil finanční krizi, do jaké se dostaly Spojené státy po pádu investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. Patrně tak dojde na pomoc ze strany čínské vlády.

Firma Evergrande vznikla v roce 1996 a podílela se významně na urbanizaci Číny. Při své expanzi vsadila na agresivní růst opřený o masivní dluhy. Aktiva skupiny tak sice v posledních deseti letech výrazně rostla, na druhé straně zisky stagnovaly. S příchodem pandemie přestaly skupině vynášet některé lukrativnější projekty například z oblasti turistického ruchu, což odhalilo slabiny podnikatelské strategie.

Banky navíc utáhly úvěrové kohouty, a to i kvůli strategii Pekingu, který se snaží snižovat zadlužení developerů.

Skupina Evergrande má teď ve výstavbě 778 projektů ve 223 čínských městech. Na stěhování do nich čekají statisíce rodin. Kvůli finančním potížím a nezaplaceným závazkům vůči partnerům je však část projektů pozastavena. Společnost zaměstnává okolo 200 tisíc lidí. Nepřímo však jsou na podnikání Evergrande navázány více než tři miliony pracovních míst.