Západoevropské akcie zahájily růstem, PX posiluje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Západoevropské akcie zahájily dnešní obchodování díky silnému úternímu růstu na Wall Street vzestupem a navázaly na úterní oživení z dlouhého propadu. Zotavování však během dopoledne ztrácelo síly a do záporných pásem se dostaly zejména akcie italských bank. Také pražská burza dnes po silných propadech z úvodu týdne výrazně posiluje. Kolem půl desáté byl hlavní index PX o 3,72 procenta výše na 1038,1 bodu. I americké akcie v úterý posílily a smazaly velkou část pondělních ztrát.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 před jedenáctou hodinou SELČ získával 0,5 procenta a byl kolem 953 bodů, předtím vystoupil až na 965 bodů. V úterý posílil index o 1,2 procenta a přerušil tím propad, v němž od poloviny července ztratil asi 20 procent.

Investoři v Asii a Evropě se inspirovali závěrečným spurtem na newyorské burze, kterou nakonec po prudkých výkyvech výrazně posílilo oznámení centrální banky USA (Fed). Ta uvedla, že vzhledem ke špatnému vývoji ekonomiky zřejmě nechá krajně uvolněnou měnovou politiku v platnosti ještě dva roky. Podle analytiků také Fed ponechal prostor pro nová opatření na podporu ekonomiky a trhů.

Postupně však oživování v Evropě došel dech. Do záporných čísel se dostaly akcie bank, jejichž index klesl o 0,4 procenta. Výrazně klesaly akce italských bank a UniCredit a Intesa Sanpaolo ztrácely přes tři procenta. Podle obchodníků nyní investoři zřejmě prodávají akcie italských bank, aby je v portfoliích vyměnili za italské dluhopisy, které by díky nákupům Evropské centrální banky mohly získávat na ceně.

Podle obchodníků má nyní většina nákupních investic pasivní charakter nakupování podílů na indexových fondech, což naznačuje, že na trhu vládne opatrnost, „Dnes a možná i po zbytek týdne to zřejmě bude technická reakce na výprodej,“ řekl investiční manažer Trung-Tin Nguyen.

Pražská burza výrazně posiluje, PX si připisuje 3,72 procenta

I pražská burza po silných propadech z úvodu týdne dnes výrazně posiluje. Kolem půl desáté byl index PX o 3,72 procenta výše na 1038,1 bodu. Rostou všechny tituly, dvouciferné zisky si připisují akcie sítě autobazarů AAA Auto a těžební společnost NWR, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Podobně obchodují i okolní trhy. Kvůli silnému růstu burza dopoledne na 15 minut pozastavila obchodování s titulem AAA Auto.

Dnešní vývoj indexu PX

Dnešní vývoj indexu PXDnešní vývoj indexu PX

Podle Tomáše Otáhala z Patria Finance by měl trh posilovat díky úternímu růstu akcií ve Spojených státech po prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, že Fed nechá úrokové míry na dně až do poloviny roku 2013.

Na pražské burze si ráno nejlépe vedly akcie sítě autobazarů AAA Auto, se kterými bylo v úterý dvakrát pozastaveno obchodování kvůli propadu až o 30 procent. K přerušení obchodování s tímto titulem ale z opačného důvodu burza přistoupila i dnes. AAA Auto si dopoledne připisovaly 14,81 procenta na 19,85 Kč. Dvouciferný zisk, a to 11,42 procenta na 180,50 korun, zaznamenávají i cenné papíry NWR.

Výrazně posiluje i technologická KIT digital, která v úterý oznámila, že v druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila tržby. Její akcie se obchodují o 7,51 procenta výše na 172,01 korun. Akcie Erste bank si připisuje 6,51 procenta na 654 korun. Přes pět procent posiluje developer Orco, mediální CME a sázková společnost Fortuna. ČEZ získal 2,7 procenta na 788 korun.

Akcie v USA v úterý po zasedání Fedu posílily, dolar klesal

Americké akcie v úterý posílily a smazaly velkou část pondělních ztrát. Širší index S&P 500 si připsal nejvyšší zisky za více než dva roky. Obchodování na trhu však bylo velmi nestabilní a trh po konci zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) změnil několikrát směr.

Index Dow Jones v úterý stoupl o 429,92 bodu, tedy 3,98 procenta, na 11.239,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 53,07 bodu, neboli 4,74 procenta, na 1172,53 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 124,83 bodu, čili 5,29 procenta, na 2482,52 bodu.

Dařilo se bankovním společnostem a oborový index KBW stoupl 6,7 procenta. Objem obchodování byl vysoký. Celkem bylo zobchodování 16,4 miliardy akcií, což je více než dvojnásobek letošního denního průměru. Všechny tři indexy jsou však od počátku letošního roku v negativním teritoriu.

Dolar po prohlášení Fedu o ponechání nízkých úroků pokračoval v poklesu a vůči švýcarskému franku v jednu chvíli ztrácel až pět procent. Rozhodnutí Fedu dále snížilo přitažlivost dolaru pro investory. Frank se dostal na nový rekord i vůči euru a investoři jsou nyní obezřetní a budou pozorně sledovat, zda švýcarská centrální banka nebude intervenovat. Dolar vůči franku během dne klesl až na nové rekordní minimum 0,7067 franku, nakonec skončil se ztrátou 4,7 procenta na 0,7196 franku.