Investoři stahují finance z rozvíjejících se trhů

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: freedigitalphotos.net

Když dojde na akciových trzích k panickým výprodejům, první na ráně jsou rozvíjející se trhy. Investoři z takzvaných emerging markets stahují své investice rychleji než z vyspělých trhů, protože rozvíjející se trhy považují za rizikovější.

Včera pokračovaly akciové trhy v těchto zemích v poklesu již šestým dnem v řadě. Index MSCI Emerging Markets přišel o další 3,5 procenta a oslabil na 955 bodů. Nejhůře z tohoto indexu si vedl jihokorejský trh, který ztrácel téměř deset procent. Tchajwanská burza přišla o 5,4 procenta a hongkongský index Hang Seng odepsal dokonce 5,7 procenta. Akciové trhy regionu střední a východní Evropy také ztrácely více než západoevropské parkety. Nejhůře dopadly burzy v Rusku a Rumunsku, které skončily pět procent v červených číslech.

Na druhé straně Atlantiku se nedařilo brazilským akciím, kterých se investoři ve velkém zbavovali již v pondělí, kdy brazilský index Bovespa odepsal osm procent. „Od minulého týdne mám pocit, jako by měl přijít konec světa,“ svěřil se agentuře Bloomberg Times Flavio Serrano ze saopaulské pobočky portugalské banky Banco Espírito Santo. „Jde o kontaminaci zvnějšku, tohle nemá s brazilskou ekonomikou nic společného,“ dodal Serrano. „Namísto očekávaného oslabení amerického dolaru po snížení ratingu USA jsme se dočkali opouštění všech rizikovějších aktiv,“ podivuje se Robert Beange z RBC Capital Markets.

Více než dvacetiprocentní propad indexů z nedávných maxim tak znamená technický nástup období takzvaného „medvědího trhu“, kde se již od začátku týdne nachází čínská, jihokorejská, tchajwanská, brazilská i pražská burza. Včera se do tohoto klubu připojil i polský index WIG.

vývoj kurzů a světových indexůvývoj kurzů a světových indexů|bloomberg

Na otázku, kam investoři přelévají peníze z rozvíjejících se trhů, je jednoduchá odpověď – bezpečné přístavy. Cena zlata se včera vyšplhala až na 1780 dolarů za troyskou unci. Posiloval také švýcarský frank, který se dostal na nová maxima vůči dolaru, euru a britské libře. Na páru s dolarem posílil na 0,7424 franku za dolar.

2500 dolarů za unci a prodávat

Investiční banka JP Morgan si dala práci s průzkumem tržního sentimentu a přišla se závěrem, že by se cena zlata mohla do konce roku dostat na 2500 dolarů. To by znamenalo, že by se cena drahého kovu dostala i přes reálný rekord z roku 1980, který v dnešních dolarech leží lehce pod hranicí 2500 dolarů. „Před snížením amerického ratingu jsme zlato viděli na 1800 dolarech na konci roku, to se nyní jeví příliš konzervativní,“ komentoval závěry Colin Fenton, šéf komoditního výzkumu banky JP Morgan, který dodává, že cena zlata zůstane rozkolísaná.