Ceny rostly jen mírně, v prosinci zdražilo hlavně jídlo

nákup, supermarket

nákup, supermarket Zdroj: profimedia.cz

Ceny v Česku v prosinci stouply jen mírně, meziroční míra inflace v prosinci zpomalila na 2,4 procenta, oznámil Český statistický úřad. Analytici očekávají, že i v první polovině tohoto roku porostou ceny jen minimálně a že vývoj uvolňuje ruce centrální bance k zásahům do kurzu koruny.

V listopadu ceny rostly o 2,7 procenta. Růst cen zpomalil především u potravin a nealkoholických nápojů, uvedli statistici. Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok byla 3,3 procenta, což je o 1,4 procentního bodu více než v roce 2011 a nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky.

Zpomalení inflace umožňuje reagovat ČNB

„Vývoj inflace tak umožnuje centrální bance dál tlačit na uvolnění měnové politiky včetně intervencí proti koruně. Nikdo na ni nemůže útočit, že je inflace vysoko a že si nemůže dovolit intervence, které povedou skrze slabší korunu ke zdražení,“ míní Vladimír Pikora z Next Finance. Analytik očekává, že růst cen bude zpomalovat i v první polovině letošního roku. „Ve druhém pololetí přijde ale růst. Průměrnou meziroční inflaci v roce 2013 čekáme kolem 2,2 procenta,“ prohlásil.

Podle Pikory je česká ekonomika v „zoufalé“ pozici. „Když očistíme průmyslovou výrobu o sezónní faktory, vidíme dramatický pokles, to samé platí o maloobchodu i stavebnictví,“ konstatoval Pikora, který očekává, že se centrální banka bude snažit oslabit kurz koruny. „Tím může pomoci exportérům a následně celé ekonomice. Zatím jen straší intervencemi, je možné, že brzo přejde od slov k činům,“ doufá.

„Inflace už nemá příliš prostoru k dalšímu poklesu.“ míní ekonom UniCredit Bank Pavel Rožumberský.

Vývoj inflace od roku 2005Vývoj inflace od roku 2005 | CSU

Malý růst cen statistici zaznamenali hlavně u potravin

„Ke zpomalení cenového růstu došlo zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení, zdraví a to především vlivem výrazného meziměsíčního růstu cen v těchto oddílech v prosinci 2011,“ uvedl ČSÚ.

Z potravin zpomalil meziročně růst cen pekárenských výrobků a obilovin, masa, vajec, sýrů, jogurtů, kakaa a kávy. Ceny olejů a tuků klesly. Snížil se také růst cen ústavní zdravotní péče v důsledku zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici od prosince 2011. Podobně u bydlení zpomalil meziroční růst cen zemního plynu v důsledku jeho zdražení od prosince 2011. Zpomalení cenového růstu v dopravě způsobily zejména ceny pohonných hmot. U ostatního zboží a služeb vzrostly ceny osobní péče.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen | CSU

Lidé ve svých peněženkách podle statistiků nejvíce v prosinci pocítili zvyšující se ceny bydlení, vody, energií, paliv a ceny potravin a nealkoholických nápojů. Naopak nejvíce zlevnily oděvy a obuv. Klesly i ceny telefonických a telefaxových služeb, ceny mobilních telefonů a přístroje a spotřebiče pro domácnost. Spotřebitelé platili nižší ceny také u pohonných hmot, zlevnily i oděvy a obuv, telefonické a telefaxové služby a ceny mobilních telefonů. Levnější byla také osobní péče a alkoholické nápoje.

Meziměsíčně ceny zboží úhrnem klesly o desetinu procenta, naopak ceny služeb o desetinu procenta vzrostly.