Do Via Chem má vstoupit investor

V tzv. insolvenční kauze poslal soud do vazby i advokáta Ivo Halu. V případu kolem společnosti Via Chem Group je obviněno 14 lidí.

V tzv. insolvenční kauze poslal soud do vazby i advokáta Ivo Halu. V případu kolem společnosti Via Chem Group je obviněno 14 lidí. Zdroj: ČTK

V tzv. insolvenční kauze poslal soud do vazby i advokáta Ivo Halu. V případu kolem společnosti Via Chem Group je obviněno 14 lidí.
2
Fotogalerie

Credit nevylučuje, že odstoupí od přislíbené investice do společnosti Via Chem Group, která je v insolvenci. Řekl to mediální zástupce AB - Credit Ondřej Pechar. Reorganizační plán firmy Via Chem Group, která je od roku 2014 v insolvenci a figuruje v případu manipulace insolvenčních řízení, počítá s tím, že investor AB - Credit jí dá úvěr a koupí pohledávky. AB - Credit nabídla Via Chemu půjčku několik set milionů Kč a odkup pohledávky za Spolchemií přes 250 milionů Kč, řekl mediální zástupce Via Chem Group Martin Opatrný.

Policie obvinila Via Chem Group z ovlivňování soudního řízení a účasti v organizované zločinecké skupině. Via Chem to odmítá. Miroslav Veselý, českobudějovický soudce, ČTK řekl, že obvinění může ovlivnit insolvenční řízení a ohrozit reorganizaci. Jde o obvinění právnické osoby Via Chem Group, a.s. Závazky firmy jsou kolem dvou miliard Kč.

"Společnost AB - Credit si v současné době z omezených dostupných zdrojů analyzuje možná rizika související s tímto krokem policejních orgánů. Přestože společnost AB - Credit již téměř před rokem oznámila, že je připravena pomoci s financováním splnění reorganizačního plánu společnosti Via Chem Group, a na tomto postoji zatím nic nemění, nelze na základě možných závěrů analýz nově vzniklých rizik vyloučit ani ukončení jejího zapojení se v tomto projektu," uvedl Pechar.

AB - Credit patří do skupiny Kaprain českého finančníka Karla Pražáka. Čistý obrat firmy byl předloni 377,6 milionu Kč, v roce 2015 činil 3,39 miliardy. Uvádí to výroční zpráva firmy. V roce 2016 byl zisk po zdanění 136,8 milionu Kč. Aktiva firmy byla předloni brutto tři miliardy Kč.

Soudce Veselý, jenž je u případu od zahájení insolvenčního řízení v roce 2014, požádal krajské státní zastupitelství, aby soudu sdělilo podstatné skutečnosti, které by mohly mít vliv na řízení.

"Záleží, co je obsahem obvinění, ale může to mít i zcela zásadní vliv na to řízení," řekl soudce. Dodal, že aktualizovaný reorganizační plán spočívá v zásadě ve vstupu strategického investora do firmy. Vyjádřil pochybnosti, zda zájem investora za situace, kdy by měl investovat poměrně značné finanční prostředky do firmy, vydrží. "Otázka je, jestli vůbec bude reálná reorganizace, protože osobně bych - být investorem - velice zbystřil, měl-li bych investovat do firmy, která je obviněná," řekl.

Via Chem považuje obvinění za účelový krok, který má komplikovat insolvenční řízení a blokovat reorganizační plán. Státní zástupce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze ČTK řekl, že v kauze kolem Via Chemu bylo v únoru obviněno několik firem. Zda jde i o Via Chem, nechtěl potvrdit. Podle nového reorganizačního plánu firmy by měli věřitelé získat zpět polovinu hodnoty svých pohledávek.

V kauze kolem Via Chem Group bylo už dřív obviněno 14 lidí, mezi nimi i miliardář Petr Sisák. Zmanipulovaná insolvence Via Chemu byla podle obvinění třeba, aby ústecká firma Spolchemie zůstala pod Sisákovým vlivem. Via Chem Group měla v roce 2014 ve Spolchemii asi třetinový podíl.