Via Chem má nový reorganizační plán, závazky dosahují dvou miliard

ilustrační

ilustrační Zdroj: scom, archiv Blesku

Společnost Via Chem Group, která je od roku 2014 v insolvenci, má nový reorganizační plán. Když ho věřitelé schválí, získají zpět polovinu hodnoty svých pohledávek. Plán musí schválit věřitelé, pak soud, řekl právní zástupce Via Chem Group Michal Strnad. Závazky firmy jsou kolem dvou miliard korun, uvedl soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Miroslav Veselý.

V kauze týkající se Via Chem Group bylo podle posledních informací z roku 2017 obviněno 14 lidí z manipulování insolvencí.

Via Chem Group se sídlem v Českých Budějovicích předložila soudu aktualizovaný reorganizační plán, se kterým věřitele seznámila loni. "Pevně věřím, že se podařilo připravit robustní a pro všechny věřitele i samotnou Via Chem ekonomicky nejvýhodnější možné řešení," řekl Strnad.

Věřitelé si budou moci vybrat ze dvou možností: buď kapitalizaci 50 procent nominální hodnoty pohledávek, tedy zisk odpovídajícího akcionářského podílu ve společnosti, anebo okamžité vyplacení pohledávek ve výši 50 procent jejich nominální hodnoty.

Soudce Veselý, jenž je u případu od zahájení insolvenčního řízení v roce 2014, o novém reorganizačním plánu dnes nevěděl. Věřitelé o něm budou podle něj hlasovat, až bude znám rozsah majetkové podstaty.

"A ono tam běží ještě několik sporů, je to v odvolacím řízení na Vrchním soudu, kdy je spor o převedené akcie a není to skončeno. Do té doby ani žádné rozhodnutí vydat nemůžeme. Obecně reorganizační plán může být schválen jedině tehdy, když je výhodnější než konkursní řízení. To znamená, že věřitelé musí dostat více financí, než kdyby se úpadek řešil ve formě konkursu, to znamená prodejem majetku," řekl soudce.

Celková suma závazků Via Chem Group - existujících nebo těch, které mohou ještě vzniknout - se podle Veselého pohybuje kolem dvou miliard korun. Zahrnuje i podmíněné závazky, kde firma ručila za závazky třetích osob.

Jediným akcionářem společnosti je firma Euro Capital Alliance LTD se sídlem na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz. Podle účetní závěrky měla Via Chem Group předloni čistý obrat 14,2 milionu koruna vykázala zisk po zdanění 10,2 milionu korun.

Via Chem Group figurovala v kontroverzních obchodech. Její dluhopisy koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

Z manipulování insolvence bylo již dříve obviněno 14 lidí. Zmanipulovaná insolvence Via Chem Group byla podle obvinění potřeba, aby ústecká firma Spolchemie zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka, jenž patří mezi obviněné. Via Chem Group držela jako akcionář v roce 2014 ve Spolchemii zhruba třetinový podíl. Stíhaný je i advokát Ivo Hala a dalších 12 lidí, k nimž později přibyla bývalá českobudějovická soudkyně Marie Červinková.