American Airlines se blíží dohodě o nákupu 100 letadel od Airbusu a Boeingu

American Airlines

American Airlines Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus

Americká letecká společnost American Airlines se blíží dohodě o nákupu asi sto letadel, přičemž část strojů jí dodá evropský výrobce Airbus a zbytek jeho americký rival Boeing. Evropská společnost pravděpodobně získá o něco vyšší počet objednávek, uvedla ve středu agentura Reuters, která se odvolává na dva informované zdroje. Dohodu by aerolinky mohly oznámit už příští týden, v pondělí mají schůzku s investory.

O konečném složení zakázky se stále jedná. Americká letecká společnost zvažuje, zda do objednávek zahrne i letadla Boeing 737 MAX 10, která mají stále problémy s certifikací a zatím není jasné, kdy ji od úřadů dostanou.

Aerolinky soupeří o omezenou výrobní kapacitu Airbusu, uvedla agentura Reuters. Konkurenční americká letecká společnost United Airlines už s evropským výrobcem jedná o potenciální velké zakázce, která by nahradila stovky letounů MAX 10 objednaných u Boeingu.

Plány leteckých dopravců na letošní rok narušila v lednu nehoda stroje Boeing 737 MAX společnosti Alaska Airlines, kterému se za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

Chystané objednávky American Airlines počítají s dodávkami od roku 2027. Finanční ředitel podniku Devon May v lednu agentuře Reuters řekl, že „dopravce jednal o nové zakázce s Boeingem, Airbusem a s firmou Embraer, ale zároveň má na paměti přetrvávající problémy Boeingu“.

Akcie American Airlines v úterý posílily o 1,7 procenta. Mírné zisky si připsaly také cenné papíry Boeingu a Airbusu.