Audit zakázek bude skromnější, rozhodl Dopravní podnik

Generální ředitel DPP Milan Křístek

Generální ředitel DPP Milan Křístek Zdroj: Anna Vackova

Loni v srpnu po nuceném odchodu tehdejšího generálního ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Vladimíra Liche se dozorčí rada podniku usnesla, že by měly prověrkou projít všechny zakázky od roku 2007. Nyní změnila názor. Schválila sice uspořádání forenzního auditu, ale kvůli financím radikálně ořezala jeho rozsah.

Kontroloři se zaměří pouze na šest vybraných transakcí uvedených v právní analýze advokáta Václava Lásky a nadlimitní veřejné zakázky realizované jednotkou Zásobování za poslední čtyř roky.

Rozsah forenzního auditu ve stávající podobě navrhl podle generálního ředitele dopravního podniku Milana Křístka výbor pro audit, který současně nedoporučil kompletní forenzní audit. „Důvodem bylo příliš rozsáhlé zadání forenzního šetření a s tím související předpokládané velké finanční náklady a také délka jeho trvání,“ informoval tiskový mluvčí podniku Petr Vorlíček.

Usnesení dozorčí rady z 15.8.2012:Usnesení dozorčí rady DPPUsnesení dozorčí rady DPP

Dozorčí rada podle mluvčího s návrhem souhlasila. Součástí forenzního auditu bude šest vybraných obchodních transakcí prověřovaných pracovní skupinou advokáta Lásky, jež nejsou ale součástí aktuálního šetření KPMG. Důraz by měl být podle Vorlíčka kladen na právní analýzu smluvní dokumentace, procesní vady, porušení zákona, a popis rizik a slabin kontrolního systému.

Kontroloři by měli také prověřit nadlimitní veřejné zakázky zaměřené na poradenské služby, hodnocení kvality řízení správy společností, provádění interních auditů či kontrolu účetnictví. „Výsledky forenzního šetření by měly upozornit na nestandardní transakce, odhalit případná podvodná jednání, včetně identifikace klíčových rizik pokud jde o slabiny kontrolního mechanismu, a doporučit nápravná opatření,“ uvedl předseda dozorčí rady DPP Jiří Pařízek.

Na základě dnešního rozhodnutí dozorčí rady vypíše podle Křístka představenstvo DPP veřejnou zakázku na provedení forenzního auditu. „Pokračujeme v důrazném šetření všech podezřelých obchodních transakcí v DPP tak, aby v dohledné době bylo jasné, zda došlo k pochybení, a kdo za to případně nese vinu,“ poznamenal člen dozorčí rady DPP a náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek.

: