Auta od Applu už možná startují motory. Na trhu by měla být za tři roky

Takto by podle fanoušků mohl vypadat Apple Car.

Takto by podle fanoušků mohl vypadat Apple Car. Zdroj: AliCam

Takto by podle fanoušků mohl vypadat Apple Car.
Takto by podle fanoušků mohl vypadat Apple Car.
Apple podle některých zdrojů jedná o vývoji automobilu s asijskými dodavateli. Je mezi nimi Toyota.
Šéf Applu Tim Cook
5
Fotogalerie

Technologický obr Apple je blízko zahájení výroby vlastních aut, jak tvrdí tchajwanský deník DigiTimes. Americká společnost podle listu jedná hned s několika asijskými dodavateli a plánuje spustit hromadnou výrobu v roce 2024. Server 9to5Mac, který sleduje novinky okolo Applu, nicméně připomíná, že podobně zaručených zpráv o vývoji Apple Car se už objevilo mnoho, ale žádná se nepotvrdila.

„Apple vede rozhovory s japonskými a jihokorejskými firmami. Je mezi nimi automobilka Toyota, technologická společnost LG Electronics nebo energetický konglomerát SK Group,“ píše DigiTimes s tím, že podrobnosti těchto schůzek nejsou známé, Apple však pravděpodobně hledá v Asii partnera, který by mu dodával čipy a baterie. 

Akcie Applu si během pátku připisovaly 0,75 procenta. V době uzávěrky tohoto článku se obchodovaly za 153,65 dolaru. Těžko nicméně odhadovat, jaký vliv měla na jejich hodnotu právě tato zpráva. Cenné papíry Applu totiž rostou dlouhodobě. Za letošní rok zpevnily téměř o devatenáct procent. 

Apple Car je patrně nejzáhadnějším projektem amerického obra. O tom, že se výrobce Maců a iPhonů chystá uvést na trh automobil pod vlastní značkou, se začalo hovořit už v roce 2014. O tři roky později firma své plány odložila, neboť se chtěla soustředit na vývoj technologií pro autonomní vozidla jiných společností. Od roku 2019 ovšem kolují zvěsti, že Apple znovu pracuje na vlastním autě.

Vedle DigiTimes informovala o přípravě Apple Car loni v prosinci agentura Reuters. S odvoláním na své zdroje rovněž uváděla, že se nového vozu dočkáme nejspíš v roce 2024. Měl by to být samořídicí automobil s převratným typem baterie. 

„Jestli na této planetě existuje nějaká společnost, která na to má zdroje, je to Apple. Na druhé straně to není tak snadné jako vyrobit mobilní telefon,“ řekl tehdy Reuters bývalý zaměstnanec Applu, jenž na projektu pracoval a nepřál si být jmenován. Připustil zároveň, že plány mohla zpomalit pandemie, a Apple Car se proto možná dostane na trhy až v roce 2025 nebo později. 

Autonomní automobily momentálně vyvíjejí také společnost Tesla miliardáře Elona Muska či Waymo, dceřiná společnost Alphabetu, pod který spadá také Google.