Apple, Microsoft i Google nasyslily rekordní hotovost. Obávají se mutace delta

Apple, Microsoft a firma Alphabet, která vlastní Google, disponují dohromady 460 miliardami dolarů.

Apple, Microsoft a firma Alphabet, která vlastní Google, disponují dohromady 460 miliardami dolarů. Zdroj: Profimedia.cz

Apple, Microsoft a firma Alphabet, která vlastní Google, disponují dohromady 460 miliardami dolarů.
Facebook drží v hotovosti 64 miliard dolarů.
Velké množství hotovosti má také Amazon, kole 90 miliard dolarů.
Nedostatek výrobků a surovin
5
Fotogalerie

Největší světové nefinanční společnosti nahromadily na svých účtech na konci druhého čtvrtletí historicky nejvyšší částky v součtu přesahující 6,85 bilionu dolarů. Ekonomičtí experti to přičítají rostoucím obavám z covidové mutace delta a jejímu možnému dopadu na globální ekonomiku. Ve svém článku to píše CNN.

Největší podíl hotovosti mají velké technologické společnosti. Apple, Microsoft a firma Alphabet, která vlastní Google. Dohromady disponují 460 miliardami dolarů. Vysokou hotovost drží také Amazon, kolem 90 miliard dolarů, a Facebook, zhruba 64 miliard dolarů.

Velké technologické firmy tak podle dat S&P Global Ratings vlastní největší množství hotovosti ze všech nefinančních společností. Více peněz už na svých kontech drží jen banky a další finanční podniky, ty jsou ale z podstaty svého fungování z podobných přehledů vyjmuty. 

Součty hotovostí ve druhém letošním čtvrtletí jsou o něco vyšší, než byly na konci roku 2020. A podle všeho porostou. Ředitel výzkumu S&P Global Ratings Gareth Williams odhaduje, že na konci roku dosáhnou až 7,1 bilionu dolarů.

Hromadění hotovosti se ale netýká jen technologických firem. Berkshire Hathaway Warrena Buffetta bojuje s nedostatkem investičních příležitostí a ke konci června tak měla na účtech 144,1 miliardy dolarů. V prosinci loňského roku to přitom bylo 138,3 miliardy dolarů.

Přestože se dá hromadění hotovosti přisuzovat obavám z vývoje globálního trhu kvůli zatím neznámým dopadům mutace delta, spousta firem se své peníze chystá v blízké době investovat. Podniky letos podle jiného reportu od S&P utratí na kapitálových výdajích 2,8 biliony dolarů, což bude znamenat patnáctiprocentní nárůst oproti historickému maximu. Netýká se to však firem závislých na energetice a dodávce materiálů, které stále bojují s nedostatkem surovin na trhu. 

Firmy také utrácejí za zpětné odkupy, dividendy a za slučování. Díky nízkým úrokovým sazbám se ale častěji zadlužují, a hotovost se jim tak na účtech dál hromadí. Tato situace by měla vydržet minimálně do konce roku, kdy se americká centrální banka Fed chystá zvýšit úrokové sazby. 

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub