Britské aerolinky zavádí „suché“ lety, zakázaly alkohol na ranních linkách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Britská letecká společnost Jet2 zavádí kvůli agresivním pasažérům nové opatření. Od pondělí přestane na svých ranních letech nabízet alkohol. Opatření se týká všech destinací společnosti, tedy i letů do Prahy. Ne všichni s přístupem Jet2 souhlasí.

Zákaz bude platit před osmou hodinou ranní. Zkušenosti Jet2 totiž ukazují, že právě v ranních hodinách do letadla cestující často nastupují už opilí. Omezení se dotkne i linek Jet2 do Prahy. Úterní let z Leeds do české metropole totiž odlétá v sedm hodin ráno, páteční let z Manchesteru startuje ještě o patnáct minut dříve.

Jet2 přepraví desítky tisíc cestujících týdně. Loni aerolinky zakázaly nastoupit na palubu téměř pěti stům agresivních cestujících, kteří často bylo pod vlivem alkoholu.

Ve více než padesáti případech firma dokonce zákazníkům vystavila doživotní zákaz. V jednom případě Jet2 po cestujícím vymáhá přes 12 tisíc liber. Opilý pasažér totiž začal napadat ostatní cestující a donutil tak letadlo k neplánovanému přistání.

„Jsme první evropskou aerolinkou, která se rozhodla učinit tento odvážný krok a vyzýváme naše partnery na letištích, aby se připojili k našemu zodpovědnému podnikání,“ prohlásil výkonný ředitel Jet2 Phil Ward. Pokud se situace nezlepší, pohrozil Ward zavedením „suchých“ letů bez ohledu na denní dobu.

Zatím ale vyvolal především odmítavé reakce. Představitelé letišť v Glasgow a Edinburghu už oznámili, že stávající omezení prodeje alkoholu považují za dostatečná.

„Pokud budeme mít důkazy o problémech na našem letišti, jsme otevřeni návrhům na jejich řešení. Nemáme ale žádné informace od aerolinek, policie nebo našich prodejců, že by se tento problém vyskytoval v Edinburgu, takže nebudeme zavádět žádné změny,“ řekl deníku The Scotsman mluvčí největšího skotského letiště.

Případy nebezpečně se chovajících opilých cestujících jsou „velmi vzácné“, uvedli představitelé letiště v Glasgow. K návrhu na omezení prodeje a konzumace alkoholu na palubách letadel se nehlásí ani další britská letiště nebo aerolinky.