Na Ruzyni prudce roste počet cestujících, v zimě přibudou nové spoje

letiště

letiště Zdroj: RLP

Pražské letiště Ruzyně si pravděpodobně letos připíše mnohem větší pasažérský přírůstek, než jaký odhadovalo vedení firmy začátkem roku. Napovidá tomu úspěšná letní sezona. V nejvytíženějších měsících červenci a srpnu prošly branami letiště téměř čtyři miliony cestujících, což je o devět procent více než loni.

„Rekordním dnem se stal 16. srpen, kdy letištěm prošlo bezmála padesát tisíc pasažérů,“ doplnil šéf mateřského Českého aeroholdingu Václav Řehoř. Největší davy podle něj směřovaly do Velké Británie, Řecka, Německa, Španělska, a Itálie.

Za celou dobu platnosti letního letového řádu, tedy od dubna do konce října, odhaduje vedení letiště meziroční nárůst na téměř osm procent, což představuje více než osm milionů cestujících.

Sám Řehoř přitom na jaře odhadoval celoroční růst na tři procenta. Pokud si letiště zrychlené tempo udrží až do konce roku, bude po dlouhých letech opět atakovat hranici 12 milionů pasažérů. Tu se naposledy (a teprve podruhé) povedlo překonat v roce 2008.

V zimě do 97 destinací

Mnohé napovídá zimní letový řád, který začíná platit 25. října. V něm jsou k dnešku zanesena pravidelná spojení do 97 míst. Před rokem to bylo 82 destinací.

„Své sítě rozšiřují nejen stávající dopravci, ale podařilo se nám přilákat i nové aerolinky, které kromě nových přímých linek nabídnou i možnosti návazných spojení v rámci svých sítí,“ uvedl Řehoř.

Novinkou je například dálkový spoj Hainan Airlines do Pekingu, Air Cairo do Marsa Alam nebo AirBerlin do německého hlavního města. V zimním letovém řádu přetrvají i některé novinky zavedené už v létě.

Do této skupiny patří například lety ČSA do Billundu nebo Nice, Jet2.com do Belfastu nebo Volotey do Bordeaux. Z Prahy začne létat také nový cargo dopravce UPS. Některé spoje naopak oproti loňsku zmizí, konkrétně jde o Rotterdam, Saratov a Vilnius.

Nejvíce přímých spojů, celkem 12, bude v nadcházející zimní sezoně mířit z Prahy do Velké Británie. Následuje Itálie s desítkou linek, Španělsko s devíti, Rusko s osmi a Francie se sedmi přímými spoji.

Pokud jde o konkrétní letiště, vede moskevské Šeremetěvo, kam se bude létat z Prahy až desetkrát denně. V případě zimních dovolených se bude z Prahy nejčastěji létat do Dubaje a do egyptských letovisek Hurghada a Marsa Allam.