Chceme zpátky 800 tisíc, říká antimonopolnímu úřadu Dopravní podnik

Hlavní budova Dopravního podniku hl. m. Prahy

Hlavní budova Dopravního podniku hl. m. Prahy

Pražský dopravní podnik bude chtít po Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vrátit 800 tisíc korun, které musel zaplatit loni za to, že se v roce 2008 dopustil správního deliktu ve výběrovém řízení na úklid stanice metra. Krajský soud v Brně na základě odvolání Dopravního podniku pokutu zrušil.

„Dopravní podnik tak nyní ÚOHS požádá, aby zaplacená pokuta byla vrácena zpět na jeho bankovní účet,“ uvedl mluvčí podniku Petr Vorlíček.

Dopravní podnik se už během správního řízení ohrazoval, že úklid metra byl zcela specifickou činností, kterou lze těžko srovnávat s běžným úklidem v jakýchkoliv prostorách v České republice. Antimonopolní úřad ale rozhodl v jeho neprospěch. Dopravní podnik podle něj nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které již služby úklidu ve stanicích metra zajišťovaly.

Podnik tendr vyhlásil v roce 2008, posléze ale výběrové řízení zrušil, neboť komise vyřadila nabídky všech tří uchazečů. Kontrak poté uzavřel s jedním z uchazečů, sdružením dvou firem CDV služby a V-Trade. Podle údajů ÚOHS se mohl do tendru přihlásit pouze uchazeč, jehož průměrný obrat za obdobnou činnost, jako byla ta v zakázce Dopravního podniku, neklesl za poslední tři roky pod limit 20 milionů korun.

Podnik také požadoval doložení toho, že zájemce o zakázku v minulosti již služby komplexního a nepřetržitého úklidu stanic podzemní hromadné dopravy poskytoval, a to minimálně po dobu 12 měsíců a v rozsahu minimálně šesti uklizených stanic.