Čistka u silničářů. Postrach stavebníků mizí z ŘSD

Nový úsek dálnice D3 den před otevřením

Nový úsek dálnice D3 den před otevřením Zdroj: E15 Jan Sindelar

Měla pověst tvrdé manažerky a kritičky kvality českých dálnic, zástupci stavebních firem ji nemohli přijít na jméno. Zastává mimo jiné tvrdý postup státu vůči firmě Eurovia v případu zfušované dálnice D47. Ředitelka úseku kontroly a kvality staveb na Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová dostala dnes padáka.

Odejít musí z minuty na minutu, její mobilní telefon ohluchl. Jde o další z řady kontroverzních pesonálních rozhodnutí v rezortu dopravy těsně před odchodem vlády bez důvěry. Zprávu přinesl server Lidovky.cz a potvrdila ji mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. „Důvodem je dlouhodobé odmítání komunikace paní ředitelky s vedením a neplnění pracovních povinností,“ uvedla Vápeníková. Podle ní nečinnost Pošvářové ohrožuje například čerpání evropských fondů na některé stavby.

Sama Pošvářová si ale své odvolání vysvětluje jinak. „Odmítla jsem vedení předat zprávu o výsledcích průzkumu na dálnici D47, neboť jde o přísně tajný materiál,“ řekla serveru E15.cz odvolaná ředitelka. K takovému postupu ji prý vedla obava, že vedení předá zprávu firmě Eurovia, a tím oslabí pozici státu v soudním sporu se zmíněnou stavební firmou.

Proti výpovědi se chce bránit právně, zastupuje ji známá advokátka Hana Marvanová. Pošvářová dostala padáka v době, kdy ŘSD vede Pavel Kočica dosazený v říjnu ministrem Zdeňkem Žákem. Předchozí ředitel David Čermák si naopak svou ráznou podřízenou nemohl vynachválit.

Miloslava Pošvářová odchází z ŘSDMiloslava Pošvářová odchází z ŘSD | www.konstrukce.czMiloslava Pošvářová opouští ŘSD

Změny se nelíbí pravděpodobnému Žákovu nástupci Antonínu Prachařovi z hnutí ANO. Ten dnes otevřeným dopisem vyzval premiéra Rusnoka, aby zvážil Žákovo odvolání. „Ministra dopravy Zdeňka Žáka chceme požádat, aby nečinil sám či prostřednictvím svých podřízených žádné další personální a systémové změny v resortu a jemu podřízených organizacích,“ uvedl v dopise Prachař. Podle něj Žák vnáší do rezortu chaos.

Paradoxně díky nepovedené dálnici D47 fakticky odstartovala kariéra Pošvářové, jinak odbornice na ocelové konstrukce, u ŘSD. Jako zaměstnankyně konzultantské firmy Mott MacDonald kontrolovala pro stát stav dálnice a v roce 2012 upozornila na rezavějící mosty. Firma ji následně propustila. Pošvářová našla zastání i zaměstnání u tehdejšího šéfa ŘSD Reného Poruby. Kromě nekvalitních mostů a asfaltů kritizovala ředitelka i samotné soukolí zadávání staveb, kde kvetly střety zájmů u projektantů, stavebního dozoru nebo zaměstnanců ŘSD, což stavby prodražovalo aniž by za ně nesl někdo zodpovědnost.

Expertka s řadou titulů

Vyhazov Pošvářové naznačoval Žák už počátkem listopadu, kdy vystoupil na usmiřovací tiskové konferenci s šéfem Eurovie Martinem Borovkou. Tři týdny předtím v předvečer voleb se přitom Žák blamoval prohlášením, že dálnici bude třeba kvůli lajdáctví stavbařů zbourat.

Pošvářová se kromě několika akademických titulů pyšní i odbornými certifikáty, kam patří například Mezinárodní svářečský inženýr, FROSIO inspektor (norský certifikát pro povrchy) nebo soudní znalec. Takových lidí nemá odborně vypleněné ŘSD mnoho.