DPP dostal pokutu za špatný tendr na úklid metra

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka/Petr Topic

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) pokutu 800 tisíc korun za chyby v tendru na úklid stanic metra. Pokuta je pravomocná. Případem se ÚOHS zabýval opakovaně od roku 2008.

Antimonopolnímu úřadu vadily podmínky tendru z roku 2008. Podle něj dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které již služby úklidu ve stanicích metra zajišťovaly.

Podle údajů ÚOHS se mohl do tendru přihlásit pouze uchazeč, jehož průměrný obrat za obdobnou činnost, jako byla ta v zakázce DPP, neklesl za poslední tři roky pod limit 20 milionů korun. Podnik také požadoval doložení toho, že zájemce o zakázku v minulosti již služby komplexního a nepřetržitého úklidu stanic podzemní hromadné dopravy poskytoval, a to minimálně po dobu 12 měsíců a v rozsahu minimálně šesti uklizených stanic. „Dopravní podnik hlavního města Prahy situaci analyzuje a rozhodne se na základě této analýzy, jak bude postupovat,“ řekla k rozhodnutí úřadu Aneta Řehková z tiskového oddělení DPP.

Předseda úřadu Petr Rafaj případ v minulosti dvakrát vracel svým podřízeným k dopracování. Naposledy před dvěma lety po nich chtěl, aby lépe zdůvodnili pokutu. Její výše se ale dalším posuzováním nezměnila. Podle úřadu musí být pokuta „natolik intenzivní, aby byla zadavatelem pociťována jako újma, neboť uložením velmi nízké pokuty by nedošlo k naplnění jejího účelu“. Dopravní podnik v průběhu správního řízení trval na tom, že úklid stanic metra je zcela specifickou a ojedinělou činností, která jen stěží nalezne srovnání s úklidem v jakýchkoliv jiných prostorách v ČR.

Tendr vyhlásil dopravní podnik v roce 2008. Výběrové řízení ale zrušil, neboť komise vyřadila nabídky všech tří uchazečů. Podnik poté uzavřel smlouvu s jedním z uchazečů, sdružením dvou firem CDV služby a V-Trade.