Dráhy posílí D1 Express. Přidají vagóny a zvažují další spoje

Nový Express D1

Nový Express D1 Zdroj: CD

České dráhy od zítřka posílí vlakové spojení mezi Prahou a Brnem. Soupravy D1 Express, které začaly jezdit v souvislosti se zahájením oprav na dálnici D1, budou mít nově o vagón navíc – tedy pět místo dosavadních čtyř. Kapacita soupravy se tak zvýší o 80 míst. Podle informací E15.cz dráhy navíc zvažují na trati Praha – Brno přidání dalších dvou spojů.

S ostrým startem oprav na nejvytíženější české dálnici výrazně stoupla obsazenost D1 Expressů. Podle Českých drah se blíží 90 procentům. Ještě před měsícem přitom u nich ČD udávaly 60procentní obsazenost ve špičce. V průměru vlaky Českých drah jezdí obsazené z jedné čtvrtiny. České dráhy věří, že trend vydrží, a proto spoje ještě posílí. Dosud jich dráhy provozují dva páry ve všední den.

Nejvytíženějším ranním spojem D1 Expressu z Brna do Prahy, který má kapacitu 226 míst, jelo například v úterý na 200 cestujících, řekl mluvčí drah Radek Joklík. Zvyšující se obsazenost dopravce sleduje i u dalších spojů, které mají být během oprav komunikace alternativou k silniční dopravě.

Nynější práce na dálnici D1, kdy silničáři pouze rozšiřují jízdní pruhy, navíc zatím provoz příliš nekomplikují. Větší zhuštění je možné čekat až ve chvíli, kdy se začne vyměňovat povrch dálnice a provoz bude svedený do jednoho směru. Tato třetí fáze modernizace má podle harmonogramu začít nejpozději v září.