Dušek končí v čele odborů, bude řídit dopravu v Pardubickém kraji

Jaromír Dušek

Jaromír Dušek Zdroj: E15

Tuzemská odborová scéna se musí rozloučit s jedním ze svých nejznámějších bossů. Železničář Jaromír Dušek se na základě koaliční dohody stane v pátek radním pro dopravu v Pardubickém kraji.

V regionálních volbách v Pardubickém kraji Dušek kandidoval jako lídr za Stranu práv občanů - Zemanovce. Zároveň se podle svých slov chystá opustit křeslo předsedy Sdružení odborářů služeb a dopravy (Sosad), které před lety založil. Do nové funkce jde s kritickým pohledem na dopravní situaci v kraji.

„Jsou zde desítky a stovky nejrůznějších připomínek starostů a občanů, které se buď nevyřešily nebo se jimi nikdo nezabýval. Zavání to něčím, co nefungovalo,“ řekl Dušek serveru E15.cz. Řada spojů, ať už na železnici nebo na silnici, podle něj na sebe nenavazuje nebo nezastavuje tam, kde je potřeba. Radní Dušek se chce také zasadit o odstranění bariér mezi kraji. Právě Pardubický kraj je nechvalně proslulý tím, že lokálky často nesmyslně končí na hranicích kraje a nepokračují dál.

Jaromír Dušek má za sebou dlouhou odborářskou kariéru. Na železnici 12 let až do roku 2007 vedl nejsilnější svaz Odborové sdružení železničářů. Pod jeho vedením si odboráři v roce 1997 pětidenní stávkou vymohli zastavení privatizace drah a odchod generálního ředitele.

S OSŽ se ale Dušek v roce 2007 rozešel ve zlém a posléze si založil vlastní organizaci Sosad. Nadále zůstával enfant terrible české železnice. Několikrát například blokoval platnost kolektivní smlouvy ČD, v roce 2010 stál v čele dopravní koalice, která hrozila stávkou proti zdanění benefitů. Ve stejném roce vyvolal skandál, když se nechal slyšet, že hlavním kritériem pro obsazování pozic na dráze a na ministerstvu dopravy je homosexualita.