Germanwings ruší desítky letů, část posádek nepřišla do služby

Germanwings

Germanwings Zdroj: Mark Harkin, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nízkonákladová společnost Germanwings, jejíž letoun se 150 lidmi na palubě se zřítil ve Francii, zrušila po neštěstí desítky letů. Někteří její zaměstnanci po katastrofě nenastoupili do služby, informovala mateřská společnost Lufthansa.

Členové posádek prý nenastoupili do práce z osobních důvodů. Není známo, kolika zaměstnanců se to týká. Podle italské agentury ANSA zrušili Germanwings v Evropě kolem 30 letů, protože členové posádek odmítli letět, a posádky jsou tak nekompletní.

Několik plánovaných letů od odpoledne nevzlétlo například z letiště v Düsseldorfu, kde měl přistát havarovaný letoun. Neuskutečnily se například plánované lety do Paříže, Hamburku, Londýna, Madridu a Stockholmu. Také v V Kolíně nad Rýnem byly zrušeny lety Germanwings do Londýna, Milána a Curychu.

Podle německého serveru Spiegel Online odmítají někteří piloti nastoupit do služby zjevně kvůli skutečnosti, že havarovaný letoun byl v pondělí v Düsseldorfu na několik hodin odstaven kvůli technickému problému na dvířkách příďového podvozku. Lufthansa však tvrdí, že problém byl už v pondělí dopoledne odstraněn.

Obnovení normálního provozu je nyní druhořadé

Šéf Lufthansy Carsten Spohr v rozhovoru s televizí ARD vyjádřil pochopení pro jednotlivé členy posádek, kteří ohlásili, že ve středu nebudou schopni nastoupit do služby. Kvůli tomu bylo několik letů zrušeno. Firma se prý pokusí co nejrychleji obnovit normální provoz, v tuto chvíli je to prý ale druhořadé.

Spohr předpokládá, že poznatky o příčinách neštěstí se podaří rychle zjistit. Dodal, že ho potěšilo rychlé nalezení první černé skříňky. „Předpokládám, že určitě poměrně rychle získáme první informace o tom, jaká byla pravděpodobná příčina zřícení. Podrobnější vyhodnocení pak bude trvat déle,“ řekl Spohr, který hovořil o „nejčernějším dni“ v šedesátiletých dějinách Lufthansy.

Práce na místě neštěstí byly na noc přerušeny a obnoveny mají být ve středu za rozbřesku. Lokalitu má přes noc hlídat desítka místních policistů.