Jak se nespálit při výběru střešního nosiče?

Zdroj: Autodoplňky-obchod.cz s.r.o.

Střešní nosiče umožňují spolehlivý a snadný převoz prakticky všeho, na co si vzpomenete – od lyží a snowboardů přes kola po střešní boxy, do kterých se vejde velký objem jakéhokoli nákladu. Pořízení těch správných střešních nosičů ale může být tak trochu výzva. Na trhu totiž existuje nepřeberné množství různých variant střešních nosičů, které mohou zákazníky zahltit parametry, z nichž se až motá hlava.

Jak poznat, že konkrétní nosiče opravdu padnou na váš vůz a splní účel, kvůli kterému si je pořizujete? Připravili jsme pro vás přehled nejdůležitějších aspektů, které musíte před nákupem nosičů zvážit. 

Kompatibilita s vozem

Známe případy, kdy řidiči zjistili až po nákupu, že střešní nosiče nemají jak připevnit na střechu auta. Některé se totiž připevňují za lem střechy, jiné drží na fixních bodech, další zase vyžadují přítomnost hagusů neboli podélníků.

Před nákupem se tedy u prodejce ujistěte, že nosiče budou kompatibilní se střechou právě vašeho vozu.  Pokud se rozhodnete objednat střešní nosiče online, hledejte e-shopy s autodoplňky umožňující filtrovat přesně podle konkrétních značek, modelů i ročníků vozidla. Právě takhle totiž najdete nosiče šité na míru vašich účelů. 

Materiál

Z hlediska materiálů se střešní nosiče dělí na 2 hlavní podtypy – plastové a ocelové (případně hliníkové) nosiče.

Nejčastěji se setkáte s plastovými nosiči, jejichž hlavní výhodou je nižší pořizovací cena. Tady pozor, takové nosiče mívají relativně nízkou nosnost, volit by je tak měli pouze řidiči, kteří se nechystají převážet na střeše objemný náklad. Jeden pár lyží unesou rozhodně i plastové nosiče, ale střešní box naplněný veškerým vybavením rodiny na zimní sporty už může být problém.

Ocelové a hliníkové nosiče už bez potíží utáhnout i těžká břemena. Zajímavé je, že samy o sobě bývají tyto nosiče ještě o kus lehčí než ty plastové. S lepším materiálem jde ruku v ruce také vyšší cena, v tomto případě ale zpravidla platíte za reálnou praktickou hodnotu, která se časem může vyplatit. 

Ochrana před krádeží

Člověk se někdy musí opravdu divit tomu, co všechno je pro zloděje hodnotnou komoditou. Ano, i nosiče do této kategorie patří a nejednomu majiteli vozu zmizely ze střechy, i když na nich vůbec nic neleželo. Proto dnes výrobci přicházejí s nosiči, které mají ochranné prvky chránící před krádeží.

Zdánlivě obyčejný zámek a klíč na nosičích mnohdy stačí k tomu, aby zloděje přešla chuť. Jestliže s autem nejezdíte sami, můžete k nosičům přikoupit i náhradní klíče a vyhnout se patáliím při jejich sdílení. 

Chvilka trpělivosti se vyplatí

Výběr střešních nosičů vypadá na první pohled složitě, ale stačí si udělat jenom malou rešerši a nebát se zeptat prodejce, když si něčím nejste jistí. Jakmile si střešní nosiče pořídíte, rychle objevíte jejich hodnotu a věnovaného času i peněz rozhodně nebudete litovat.