Křetínský kupuje polovinu nákladní přepravy slovinských drah

Slovinská železniční společnost hledá strategického partnera pro svou nákladní divizi SŽ-Tovorni promet od roku 2017. Teď je jím EPH.

Slovinská železniční společnost hledá strategického partnera pro svou nákladní divizi SŽ-Tovorni promet od roku 2017. Teď je jím EPH. Zdroj: profimedia.cz

Slovinské státní dráhy Slovenske železnice prodají 49 procent své nákladní divize skupině Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského. Uvedl to server Zdopravy.cz. Zprávu o čtvrtečním rozhodnutí dozorčí rady SŽ nejprve přinesla slovinská média.

O ceně transakce, kterou ještě musí schválit holdingová společnost Slovenski Državni Holding, se zdroje nezmiňují. Podle serveru Railway Gazette se výše transakce neoficiálně odhaduje na až na sto milionů eur, tedy až 2,7 miliardy korun. Detaily dohody budou teprve zveřejněny. Transakce má být dokončena do půl roku. EPH bude podle mluvčího Daniela Častvaje věc komentovat „až po případném uzavření transakce“.

Slovinská železniční společnost hledá strategického partnera pro svou nákladní divizi SŽ-Tovorni promet od roku 2017. Ředitel slovinských železnic Dušan Mes několikrát zopakoval, že cílem partnerství má být vytvoření přední logistické společnosti v jihovýchodní Evropě, která bude konkurenceschopná nejen ve Slovinsku, ale také v severní Itálii, Rakousku, Chorvatsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Srbsku i v balkánských zemích. Do pěti let chce zdvojnásobit zisky.

Specializovaný německý server Verkehrs Rundschau napsal, že vzniklá společnost by mohla vážně konkurovat podniku Rail Cargo Austria, který je součástí rakouské státní společnosti ÖBB zajišťující železniční dopravu.

Energetický a průmyslový holding

EPH byl založen v roce 2009. Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají okolo 25 tisíc lidí. Většinovým vlastníkem holdingu se stal v roce 2017 Daniel Křetínský, který drží 94 procent akcií. EPH tvoří čtyři pilíře, přičemž skupiny EP Infrastructure, EP Power Europe a EP Logistics International sdružují podniky z oblasti infrastruktury, výroby elektrické energie, těžby, logistiky, obchodu s uhlím a obnovitelných zdrojů. Zahrnují přes sedmdesát společností v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Maďarsku, Francii, Polsku a ve Švýcarsku. EP Real Estate zabezpečuje realitní projekty v rámci skupiny.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.