Křetínského EPH zvýšil v pololetí tržby na 115 miliard korun

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream ze skupiny EPH.

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream ze skupiny EPH. Zdroj: EPH

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) Daniela Křetínského se v první polovině letošního roku navzdory pandemii dařilo. Zvýšil tržby na 4,2 miliardy eur (zhruba 115 miliard korun) oproti 3,9 miliardy eur za prvních šest měsíců předchozího roku. Provozní zisk zaznamenal mírný pokles na 616 milionů eur (asi 17 miliard korun), vyplývá z finanční informace o hospodaření.

„Globální pokles ekonomické aktivity nepříznivě ovlivnil poptávku po komoditách a jejich ceny, nicméně hospodářské zpomalení mělo na skupinu EPH pouze velmi omezený dopad, a to díky vysokému podílu regulovaných a dlouhodobě kontrahovaných aktiv, jako je například tranzit, distribuce a skladování zemního plynu, distribuce elektrické energie a tepla či výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako je například biomasa,“ uvedli zástupci EPH ve zprávě.

Za 12 měsíců končících červencem 2020 dosáhla energetická skupina konsolidovaných tržeb 8,9 miliardy eur, což je ve srovnání s celým rokem 2019 o 300 milionů eur více. Hrubý provozní zisk za toto období stagnoval na úrovni 2,1 miliardy eur.

EPH byl založen v roce 2009. Většinovým vlastníkem holdingu se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. EPH zahrnuje více než 70 firem v Česku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Británii, Irsku, Itálii a Francii.

Loni zvýšil meziročně provozní zisk EBITDA o desetinu na 56 miliard korun (2,1 miliardy eur), konsolidované tržby pak vzrostly o více než pětinu na 230 miliard korun (8,6 miliardy eur).

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz